ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ni novčane kazne nisu prepreka da ispruže ruku

Prosjačenju nikako da se stane ukraj

D. PAŠALIĆ

18.8.2016

Jedan od gorućih problema u BiH je prosjačenje. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u periodu januar-juli 2016. godine javni red i mir na području Kantona narušen je prosjačenjem u 217 slučajeva, od čega su u tri slučaja bila maloljetne osobe.

Javni prekršaj

Kako je istakla Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, Zakon o javnom redu i miru ZDK je precizno definirao ovu pojavu.

- Utvrđeno je da prekršaj javnog reda i mira čini svaka osoba koja prosjači ili se odaje skitnji, koja navodi na prosjačenje maloljetno ili duševno bolesno ili lice zaostalog duševnog razvoja. Počinilac ovog prekršaja kažnjava se novčanom kaznom od 150 do 400 KM - pojašnjava Ahmić.

 aldina-ahmic4

Ahmić: Precizno definirano

U proteklom periodu je sve veći broj maloljetnika koji prosjače. 

Konkretan rad

Javna ustanova Centar za socijalni rad djeluje konkretnim radom s prosjacima na odvikavanju. Prema riječima Nebojše Nikolića, direktora Centra za socijalni rad, djeca zatečena u prosjačenju i skitnji se smještaju u Prihvatnu stanicu pri JU „Dom porodica“ Zenica.

- Nakon što se dijete smjesti, nastoji se u što kraćem vremenu vratiti porodici. Na planu suzbijanja prosjačenja ostvarena je i dobra saradnja sa školama, policijom, Kantonalnim zavodom za borbu protiv ovisnosti i zeničkom bolnicom – pojašnjava Nikolić.

nebojsa-nikolic4

 Nikolić: Dobra saradnja

Narednog mjeseca planirana je tematska sjednica Foruma za sigurnost Grada, na kojoj će se dogovoriti aktivnosti na smanjenju prosjačenja.

Šta kažu građani

semir-durmo

Durmo: Previše ih u kafićima 

- Ne podržavam prosjačenje. Mislim da ih je previše u kafićima i na ulicama. Ponekad se odlučim dati im novac - kaže Semir Durmo.

sead-cerimovic

Ćerimović: Zbrinuti ljude  

- Nisam zagovornik prosjačenja. Mislim da bi te ljude trebale zbrinuti i ukloniti nadležne institucije – smatra Sead Ćerimović.