ZDRAVLJE U KUĆI

Prijeti li 'žuta groznica' da se proširi i na balkanske zemlje?

Medicinski stručnjaci upozoravaju na opasnost

(D. K.)

17.8.2016

Smrtonosni afrički virus koji prenose komarci prijeti da će se proširiti na Evropu i Sjevernu i Južnu Ameriku. Medicinski stručnjaci upozoravaju kako bi moglo doći do najgore epidemije "žute groznice" u posljednjih 30 godina, prenosi britanski Independent.

Žuta groznica može izazvati krvarenje iz ušiju, očiju i nosa, otkazivanje organa, a u najtežim slučajevima može dovesti i do smrti.

Prijetnja je toliko velika da neke afričke zemlje zabranjuju ulazak stanovnicima koji nisu vakcinisani. Prema izvještajima humanitarnih organizacija, do sada je u Africi zabilježeno nekoliko hiljada slučajeva zaraze.

Virus se počeo širiti iz Angole, a zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Keniji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je zabilježeno 11 slučajeva zaraze kod stranih radnika koji su se vratili iz Afrike.

Organizacija "Save the Children" hitno je poslala jedinicu stručnjaka za borbu protiv epidemije u Demokratsku Republiku Kongo kako bi se provela hitna vakcinacija.

Regionalna direktorica organizacije "Save the Children" Heather Ker kaže da je potvrđeno oko 100 smrtnih slučajeva od žute groznice u Kongu otkako je bolest zahvatila tu zemlju, uz stotine umrlih u Angoli i vjerovatno na hiljade zaraženih u regiji.

Virus prenosi egipatski komarac, isti onaj koji prenosi i Zika virus. Trenutno se može pronaći u Latinskoj Americi, SAD, Aziji, sjevernoj Australiji i na jugu Evrope.