CRNA HRONIKA

Dr. Željko Karan otkrio stvarni razlog smrti Andreja Beuca

U razgovoru za Dnevni avaz

E. M.

17.8.2016

Andrej Beuc, slovenački skakač, izgubio je život polomivši vratne pršljenove prilikom skoka sa mosta u Zvorniku, 7. augusta ove godine, potvrdio je za Dnevni avaz docent dr Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske i vođa tima koji je radio obdukciju tijla nastradaloga Slovenca. 

Time su definitivno i zvanično razjašnjenje okolnosti pod kojima je Andrej Beuc izgubio život. 

O tome je upoznata i porodica nastradalog skakača, čiji članovi su prisustvovali obdukciji obavljenoj u petak 12. augusta.

"Što se tiče mene, tu nema nikakve tajne. Stradali su vratni pršljenovi o čemu postoji uredna i jasna foto-dokumentacija. Sa stručne strane sve je jasno. To je prijelom vratnog dijela kičmenog stuba, sa svim onim što to za sobom nosi kao posljedicu. Nakon toga, u vrlo kratkom vremenu, u roku od nekoliko sekundi dolazi do oduzetosti ekstremiteta, do nemogućnosti samospasavanja i osoba tone," kazao je dr Karan, dodavši da se takve povrede uglavnom završavaju smrtnim ishodom.     

"Može se reći da je takav ishod u 95% slučajeva. Da je to preživio kojim slučajem, uz jako puno sreće, on bi imao oduzete i ruke i noge. To je izuzetno teška povreda, a ono što se vidi na snimcima, promaljanje ruke i pokreti, sve je završeno za najviše četiri sekunde. Ne postoje trenutne stvari kod ovakvih povrjeda, ali su one definitivno uzrok smrti," pojasnio je dr Karan.

On je kazao da je sa članovima porodice razgovarao i prije i poslije obdukcije, zaključivši: 

"Oni su sa svime upoznati. Zapisnik i foto-dokumentacija proslijeđeni su nadležnim ustanovama, a ko ne vjeruje meni, neka vjeruje fotografijama i stručnim nalazima tima koji je obavio obdukciju."