BIZNIS

PROJEKTI Jagodičasto voće broj 1 u izvozu!

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Ml. D.

17.8.2016

U Poslovnom centru UNITIC u Sarajevu danas u 11 sati USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II i Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organiziraju informativni sastanak. Povod je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređivanje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama u sektorima jagodičastog voća i mljekarstva.

Znatan porast

Na informativni sastanak, na kojem će zainteresiranima biti pružene sve informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva, dolazak je već potvrdilo više od 320 organizacija, saznajemo iz VTKBiH. 

Prema podacima VTKBiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekata, u proteklih nekoliko godina proizvodnja jagodičastog voća znatno je porasla, naročito proizvodnja malina. Primarna proizvodnja malina povećana je sa 916 hektara, koliko je iznosila u 2006. godini, na 1.682 haktara u 2015. 

Vodeće mjesto

Ova proizvodnja zauzima vodeće mjesto u ukupnom izvozu voća u BiH sa oko 13.000 tona u vrijednosti od 51 milion KM.  

Sektor jagodičastog voća u cijelosti je orijentiran ka izvozu i predstavlja skoro 50 posto od ukupnog bh. izvoza voća i povrća. Izvoz jagodičastog voća u prvih šest mjeseci ove godine u zbiru je bio veći za devet miliona KM, što je 79 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvoz sira porastao za 156 posto, a maslaca za 298!

Također, USAID/Sweden FARMA II aktivno radi u sektoru mljekarstva na unapređivanju količine i kvalitete mlijeka, kao i na povećanju profita za farmere i prerađivače. 

Kada je u pitanju sektor mljekarstva, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad izvoza od 2,3 miliona KM te pad uvoza od 1,3 miliona KM. Ipak, raduje podatak da je izvoz sira rastao za 1.050.325 KM, što je povećanje od 156 posto. A povećan je i izvoz maslaca za skoro milion KM, tačnije 975.903 KM, ili 298 posto.