BIH

NOVE BRIGE ZA RODITELJE Samo za knjige potrebno do 190 KM

Školsko zvono

M.He. /E. Sk.

17.8.2016

Bliži se još jedna školska godina, a s njom i priprema đaka te kupovina udžbenika za novi razred. Opremanje djece za školu veliki je udar na kućne budžete, a mnogi roditelji s približavanjem septembra hvataju se za glavu i razmišljaju kako da školarcima priušte sve što im je potrebno. 

U sarajevskim knjižarama već su nabavili udžbenike za osnovce i srednjoškolce, a, kako su nam kazali, roditelji su ih već počeli kupovati. 

Radne sveske 

- Udžbenici za osnovce koštaju od 13 KM pa naviše, dok je minimalna cijena vježbanke sedam KM. Kompleti udžbenika za srednju školu su 20 posto skuplji od onih za osnovce. Odlukom Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo naslovi su ostali isti pa u skladu s tim mi nismo mijenjali cijene – naveli su iz izdavačke kuće „Buybook“. 

Slično nam je rečeno i u knjižari „Svjetlost“, gdje kupovina knjiga također uveliko traje.

- Škole određuju koje će se knjige koristiti, a roditelji prema tim spiskovima kreću u nabavku. Prosječne cijene knjiga za osnovnu školu su između osam i deset KM, a udžbenici za jezike nešto su skuplji. U zavisnosti od izdavača, za komplet udžbenika za osnovnu školu potrebno je izdvojiti između 60 i 150 KM – naveo je Samir Bucan, poslovođa ove knjižare.

Zbog visokih cijena, mnogi roditelji odlučuju se za kupovinu polovnih knjiga koje se lako mogu nabaviti kod uličnih prodavača. Svaka ušteđena marka itekako znači, pogotovo onima koji u kući imaju više od jednog školarca. 

- Razumljivo je da se roditeljima više isplati kupiti kod nas, jer je cijena knjige u prosjeku pet KM, a radne sveske su tri marke. Zadovoljan sam prošlogodišnjom prodajom, a ni ove godine ne očekujem ništa manje. Za sada ide jako dobro - kazao nam je Galib Gezo, jedan od uličnih prodavača.

Bez izmjena 

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke navode da nije došlo do izmjena dosadašnjih cijena udžbenika.

- Na osnovu Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, prema našim podacima, cijena kompleta udžbenika kreće se od 40 KM za 1. i 2. razred do 140 KM za 7., 8. i 9. razred osnovne škole, odnosno od 180 do 190 KM za srednju školu – naveli su oni. 

Sigurnije fiskulturne sale i igrališta

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke od 2012. do 2015. godine izdvojilo je 1.745.000 KM kako bi bili osigurani besplatni udžbenici za učenike prvih razreda devetogodišnje osnovne škole, odnosno za učenike u stanju socijalne potrebe u FBiH. 

- Uzimajući u obzir da se udžbenici nasljeđuju i da se svake godine mogu preuzeti u školskim bibliotekama, a da kantonalna ministarstva obrazovanja osiguravaju sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za đake u stanju socijalne potrebe, ove školske godine su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika preusmjerena na poboljšanje sigurnosti školskih fiskulturnih sala i otvorenih igrališta kako bi se spriječile povrede, a učenici imali sigurnije i kvalitetnije prostore za fizičke aktivnosti – naveli su iz Ministarstva.