BIH

Kopači protiv zabrane: Neka nam nađu posao!

Obdukcija potvrdila da je gušenje uzrok tragedije na Rači

A. MUJKIĆ

17.8.2016

Trojica prijatelja Seđad Đerahović (33), Amir Arnautović (29) i Husein Delić (30), koji su za živote svojih porodica zarađivali kopajući ugalj u ilegalnoj jami na deponiji industrijskog otpada Rača, udaljenoj desetak kilometara od Zenice, podlegli su zbog gušenja. Potvrdila je to obdukcija koju je po nalogu kantonalnog tužioca Sanjina Kulenovića u prosekturi zeničke bolnice uradila patolog Sabiha Brkić-Silajdžić. 

Čeka se nalaz

- Trenutno možemo samo konstatovati da je obdukcija stradalih pokazala da je smrt najvjerovatnije nastupila gušenjem. Očekujemo nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine, nakon čega će biti poznat tačan uzrok smrti ova tri lica - kaže Mirna Poljac, portparol Tužilaštva ZDK.

Kako "Avaz" saznaje, istražitelji i tužilac zatražili su da uzorci krvi Đerahovića, Arnautovića i Delića budu laboratorijski analizirani kako bi bilo utvrđeno o kojoj se vrsti smrtonosnog plina radilo.

Po nalogu postupajućeg tužioca urađena je fizička blokada kobne jame i ljudima je zabranjen silazak u nju s obzirom na prisustvo velikih količina plina. Pomoćnik gradonačelnika za inspekcijske poslove Nihad Spahić izjavio je za naš list da ova služba nema nadležnosti kada su u pitanju ilegalni kopovi uglja. 

- Nelegalno kopanje uglja u nadležnosti je federalnih rudarskih inspektora. S druge strane, prodaja uglja iz tih jama pod ingerencijom je kantonalnih tržnih inspektora kojih ima sedam-osam i oni se trebaju baviti tom problematikom. Oni bi trebali reagovati i po ovom pitanju - rekao je Spahić, koji je pozvao građane koji vrše eksploataciju uglja na Rači da poštuju upozorenja nadležnih organa.

dzenaza-arnautovic

Obavljena dženaza Amiru Arnautoviću

Ako je suditi prema onome što su nam jučer tokom dženaze stradalim Đerahoviću i Arnautoviću ispričale njihove kolege, prinudno zatvaranje jama kakva je ova u kojoj su smrtno stradala trojica ljudi, oni neće dozvoliti po cijenu života.

Rak-rana

- Više od 2.000 porodica živi od Rače, eksploatacije željezara, uglja i drugih sirovina. Neka nas zaposle i onda mogu raditi s jamama šta hoće. I naša djeca od nečega moraju živjeti, a ne samo njihova - kaže Himzo Skopljak, radnik na jednoj od više desetina ilegalnih jama. 

A kopanje i rad mašina na Rači, koja je dugogodišnja rak-rana gradskih vlasti i grobnica desetina stanovnika Gradišća, Tetova, Podbrežja, jučer su nakratko prestali. Stotine rođaka, prijatelja i sugrađana došlo je na mjesna mezarja Gradišće i Zapoda na posljednji ispraćaj Đerahovića, iza kojeg su ostale četiri maloljetne djevojčice, trudna supruga, brat, majka, otac, i Aranutovića, kojeg su ispratili majka, sestra i brat.

Uručena pomoć

Predstavnici Grada obišli su porodice čiji su članovi nastradali i tom prilikom uručili im jednokratnu novčanu pomoć. Dženaza trećem stradalom, Huseinu Deliću, bit će obavljena danas u njegovim rodnim Stranjanima. 

Poduzeti preventivne mjere

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zenice Selver Keleštura jučer je održao operativni sastanak safederalnim inspektorom za rudarstvo i kantonalnim tužiocem.  Prema informacijama, cilj sastanka bio je daljnje utvrđivanje  činjenica stradanja trojice Zeničana na prostoru zatvorenog pogona RMU u naselju Gradišće. 

Razgovaralo se i o poduzimanju mjera na zabrani rada na tom lokalitetu. Prema instrukcijama federalnog rudarskog inspektora i kantonalnog tužioca, određena je stručna grupa Uprave za imovinskopravne poslove koja će izvršiti  geodetska  snimanja terena na kojem se desila nesreća. Keleštura je zatražio i da nadležni organi i RMU Zenica poduzmu mjere na sprečavanju rizika i novih tragičnih slučajeva.