BIH

AKCIJA SIPA-e U ZVORNIKU Starletin amidža uhapšen zbog terorizma

U mjestu Šepak

E. Trako

17.8.2016

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, na području Zvornika, u mjestu Šepak, jučer su uhapsili Nedžada Mujića (57) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti u vezi s organiziranjem terorističke grupe. 

Bio u Siriji 

Prilikom pretresa na dvije lokacije, nakon višemjesečnog praćenja Mujića, Tužilaštvo je izdalo nalog za njegovo hapšenje. Ovo Mujiću nije prvi put da bude uhapšen. U septembru 2014. godine, naime, on je uhapšen i u okviru akcije kodnog naziva „Damask“. Prema policijskim saznanjima, Nedžad Mujić 2014. se u Siriji borio rame uz rame sa Safetom Brkićem iz Olova, Mehmedom Tutnićem iz Nemile, Kenanom Bijedićem iz Visokog.

mujic-snimak3

Nedžad Mujić: Uhapšen u akciji SIPA-e

Mujić je, dakle, u nekoliko navrata boravio na području Sirije i vraćao se u BiH, ali je osumnjičen i za povezanost s odlascima ostalih državljana BiH na područja Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama terorističke organizacije ISIL. Uhapšeni Nedžad Mujić amidža je poznate starlete i učesnice šouova realnosti „Parovi“ i „Maldivi“ Dalile Mujić Moreno. 
Ovu informaciju za naš list su potvrdili i iz produkcije srbijanske televizije Happy, prenoseći riječi Dalile, koja zbog obaveza prema produkciji nije bila u mogućnosti razgovarati. 

Govorila javno

- Ona je nekoliko puta i u toku rijalitija „Parovi“ ponovila da joj je stric pripadnik tog pokreta te da je bio ratnik ISIL-a u Siriji. Također, govorila je o svom ocu, da izvršava vjerske dužnosti, odnosno da klanja, moli se Bogu, ali da on nije pripadnik te zajednice – kazala nam je Slavica Stanković iz produkcije televizije Happy. 

Dalila je na poligrafu u okviru rijalitija „Parovi“ negirala da joj je otac radikal te da joj je amidža pripadnik tog pokreta, ali da se on otuđio od porodice i da s njim nisu u kontaktu. 

Džinića odveo otac u Siriju kao maloljetnika

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice u predmetu Almir Džinić, sudija Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju pri Sudu Bosne i Hercegovine izrekao je jučer presudu kojom je Džinić oglašen krivim za krivično djelo organiziranja terorističke grupe i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice zbog specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti. Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženika otac odveo u Siriju 2013. godine kao maloljetnika, da je ovaj pobjegao s ratišta, da je priznao učešće u terorističkim formacijama ISIL-a i da je izrazio iskreno kajanje.