BIH

Bivši policajac i obavještajac za "Avaz": Moja nova knjiga će otkriti mnoge tajne!

Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Faruk VELE

17.8.2016

Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, nekadašnji visokopozicionirani pripadnik Ozne i Udbe, bivši šef svih hrvatskih tajnih službi i jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana, potvrdio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da za septembar priprema novu knjigu u kojoj će na više stotina stranica otkriti mračne tajne Hrvatske i bivše Jugoslavije. 

Perkovićeva kletva

Bivši partizanski ilegalac, iako je u 97. godini, nedavno se oženio, i to 37-godina mlađom gospođom. Kaže nam da "čovjek i u starim godinama treba živjet udvoje, jer je to najsigurnije".

Šta se može očekivati od Vaše nove knjige? Šta ćete otkriti?

- Da, može se uskoro očekivati moja nova knjiga. Što ću otkriti? Otkrit ću jedan dio naše prošlosti koja nije poznata javnosti, iz različitih razloga. Ili je prijelomnima ili je skromno poznata.

Govori se da ćete donijeti imena ljudi iz dijaspore, Crkve, kulturnjaka i drugih poznatih iz Hrvatske koji su sarađivali s tajnim službama. Da će mnoge ikone stradati. Je li to tačno?

- Da, bit će toga dosta na toj temi koja neće biti ni jednostavno prihvaćena ni odbačena. Bit će dosta polemična s obzirom na zbivanja koja su inače bila polemična kod nas. Mislim da su preteške riječi da će knjiga uzdrmati Hrvatsku, jer je ona dobrim dijelom već uzdrmana.

Istovremeno, očekuje se i knjiga bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, koji je početkom ovog mjeseca osuđen na doživotni zatvor za ubistvo Stjepana Đurekovića. Neki su tu knjigu već nazvali "Perkovićeva kletva"?

- Perković je otvorena knjiga. On nema šta kriti. On je čovjek koji zna jako puno. Bio je svjedok i učesnik u svim zbivanjima u proteklih 50 godina u Hrvatskoj. Osvijetlit će sigurno jedan dio povijesti i otvoriti dio koji je bio tabu tema u našoj javnosti. To se očekuje od njega u ovim dugim (zatvorskim) danima. 

Hoće li se on osvetiti važnim ljudima u Hrvatskoj o kojima mnogo zna, a koji su ga, kao i Zdravka Mustaća, predali Njemačkoj?

- U svakom čovjeku nakupi se jedna doza nepovjerenja i antipatije prema svemu što se zbivalo i u čemu je sudjelovao zdušno. Njemu se ne može prigovoriti da nije učestvovao u svim tim događajima. 

Obnavljanje ustaštva

Kako komentirate presudu kojom su Perković i Mustać osuđeni na doživotni zatvor?

- To je presuda njemačkog suda. To nije presuda hrvatskog naroda, niti hrvatskog suda. Osnovna greška hrvatskog pravosuđa jeste što se sudovi nisu držali hrvatskih zakona. Prema našim zakonima, predmet je zastario. Tog su se institucije hrvatskog pravosuđa trebale držati, a ne nekih kvazizakona koji bi se odnosili na jednog čovjeka i jedan proces. 

Hrvatska se u posljednje vrijeme ponovo optužuje za oživljavanje ustaškog duha. Koliko te optužbe stoje i koliko je to opasno?

- Gubitnici nemaju dugog puta osim ustaštva i drugog načina do povratka, obnove ili sjećanja na te događaje. Dakle, sjećanja na ustaštvo i njihovog saveznika Hitlera. To je slaba strana njihova. Jašu na toj poziciji koja je prevaziđena u svijetu, u Evropi i Americi. Niko na toj poziciji neće graditi buduću Evropu i svijet. 

Lustraciju žele gubitnici Drugog svjetskog rata

Vjeruje se da će Vaša i Perkovićeva knjiga ponovo otvoriti priču o lustraciji. Može li se očekivati takvo nešto?

- Lustraciju žele gubitnici Drugog svjetskog rata. Nad kime bi proveli lustraciju?! Nad onima koji bi branili samoupravni socijalizam, onaj Titov. A Tita nema. I u slučaju „Perković“ pucano je na gol koji niko nije branio. Gol je otvoren, a pucalo se sa svih strana.

Miloševića i njegovu politiku niko ne može amnestirati

U Srbiji se ovih dana dosta govori o navodnoj rehabilitaciji Miloševića kroz presudu Karadžiću. Može li Miloševića iko amnestirati?

- Miloševića kao osobu nitko ne može amnestirati niti politiku koju je provodio. To su krvave činjenice koje se ne mogu ni pravdati niti gledati s nekog drugog pomirljivog kuta. To su činjenice s kojima se moramo suočiti. Svi koji smo živjeli u tom periodu. Pogrešno je graditi budućnost na rehabilitaciji Miloševića.