BIH

MLADI POBIJEDILI SISTEM: U Jajcu neće biti odvojenih škola!

Protesti urodili plodom, SBK će pronaći drugo rješenje

E. HALIMIĆ

14.8.2016

Od naredne školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo bi biti uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanje ovog kantona, zbog čega ranija odluka o gradnji posebne škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti provedena.  

Ovakva odluka rezultat je protesta srednjoškolaca u Jajcu koji je održan 8. jula i koji je izazvao značajnu pažnju javnosti, jer su učenici iz Jajca sa zastavama Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske prošetali gradom izražavajući svoje nezadovoljstvo najavom gradnje nove škole. Samo njih dvadesetak, koliko ih se tog dana okupilo, mirnom šetnjom na kraju se uspjelo izboriti za svoju ideju. 

Dobar šablon

Aktivista Samir Behrić, koji je i sam prije svega bio učenik „dvije škole pod jednim krovom“ i koji je prošao kroz taj segregacijski sistem obrazovanja u Jajcu, kazao je za „Avaz” da je ovo šamar svima onima koji govore da treba šutjeti i da nije moguće ništa promijeniti. 

 - Ovdje se radi o tome da je grupa od devet srednjoškolaca direktno utjecala na političku odluku Vlade SBK. Ti srednjoškolci, koji nemaju ni pravo glasa, uz pomoć međunarodne zajednice i medija uspjeli su se izboriti za zdrav razum. Oni su pravi pobjednici i pobijedila je njihova vizija zajedništva u Jajcu i u cijeloj BiH – kazao je Behrić. 

Dodao je da je ovo veoma dobar šablon da se na ovaj način za isto mogu boriti i drugi učenici širom BiH. 

 - To nam je potrebno da na primjeru srednjoškolaca iz Jajca krenemo da napokon izađemo iz civilizacijskog mraka zbog kojeg nam se smije cijela Evropa. Ta odluka nije bila vraćanje u zakonske okvire, već bi to bilo vraćanje u torove i  u civilizacijsku regresiju – naglasio je Behrić. 

On smatra da trebamo učiti od nadolazećih generacija, jer su one dokazale i pokazale da se aktivizmom mogu promijeniti određene stvari u BiH.

samir-behric

Behrić: Aktivizam se isplati

Strašan pritisak

 - Poništavanjem odluke o gradnji još jedne srednje škole u Jajcu, djeca su pokazala da se vrijedi boriti te da je strašan pritisak javnosti koji je uslijedio poslije protesta urodio plodom – rekao je Behrić.  

Dodao je da suština problema nisu šahovnice ili nacionalni predmeti, suština je što bi provođenjem odluke učenici nastavili živjeti odvojeno od drugih. 

 - To je opasnost od dugogodišnje segregacije društva, to nije opasnost po učenike i po roditelje, već opasnost po cijelo naše društvo. Jer, ta segregacija dovodi do podizanja nacionalnih težnji – zaključio je Behrić. 

Podrška Džonatana Mura 

- Budući da sam prošao kroz taj sistem u Jajcu, ja sam zdušno podržao te srednjoškolce, nakon čega su oni mene pozvali da budem na sastancima koje su oni imali s ambasadorom Džonatanom Murom (Jonathan Moore) i s predstavnicima Delegacije EU u BiH i Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) koji su dolazili u Jajce i izražavali svoju podršku učenicima i iskazivali svoje protivljenje dijeljenju škole – kazao je Behrić.