SPORT

TUKA: Kontrolirao sam trku cijelo vrijeme

Bh. atletičar samouvjeren

Fena

12.8.2016

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas je u kvalifikacijama utrke na 800 m rezultatim 1:45,72 minute osvojio drugo mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako izborio nastup u polufinalu. 

Dvadestpetogodišnji atletičar iz Kaknja u kvalifikacijama, u kojim su učestvovala 54 takmičara, postavio je četvrto vrijeme.

Bolji od Tuke bili su svjetski rekorder Kenijac David Rudisha (1:45.09), zatim pobjednik grupe u kojoj je trčao naš atletičar - Ayanleh Souleiman iz Džibutija (1:45.48) te Južnoafrikanac Reinhardt van Rensburg  (1:45.67).

-  Trka je bila odlična, plasirao sam se u polufinale, što mi je bio i cilj. Imao sam veoma jaku grupu, bio sam oprezan i kontrolisao sam trku cijelo vrijeme. Zadovoljan sam obzirom da je trka bila prilično rano ujutro  (10 sati po lokalnom vremenu). Čak i na zagrijavanju nas je pratila kiša i bilo je pomalo hladno. Uzimajući sve to u obzir ostvario sam dobro vrijeme - kazao je Tuka.

U polufinalu, koje je na rasporedu u nedjelju rano ujutro (od 3:08 do 3:30 sati), Tuku očekuje znatno teži zadatak.

- U polufinalu ću dati sve od sebe da se što bolje plasiram i zauzmem poziciju za finale - izjavio je Tuka.

On se zahvalio svima u BiH na podršci.  

- Budite i dalje uz nas,  uživajte u našim nastupima, bez obzira koje rezultate napravili, mi svim srcem ovdje predstavljamo svoju Bosnu i Hercegovinu - kazao je Tuka.