BIH

SARAJEVO Robert De Niro posjetio i "Tunel spasa"

Slavni glumac večeras otvara Sarajevo Film Festival

Redakcija

12.8.2016

14.55 Današnji obilazak Sarajeva Robert De Niro završio je u "Tunelu spasa" na Dobrinji, objektu koji je opkoljenom gradu bio praktično "žila kucavice" kroz koju je dobijao prvu pravu pomoć kako bi njegovi stanovnici mogli preživjeti najdužu opsadu u modernoj historiji.

14.25 Slavni Robert De Niro nakon Jevrejskog groblja obišao je i Zlatište, uzvišenje iznad Sarajeva na planini Trebević gdje je, nastavljena njegova kratka turneja po glavnom gradu BiH.

zlatiste

Glumcu su domaćini pokazali i "Kartu opkoljenog Sarajeva", te upravo na Zatištu sa kojeg se pruža možda i najljepši pogleda na grad, objasnili kako je izgledala dugogodišnja opsada Sarajeva. 

13.58 Kako javlja naše ekipa koja prati kretanje Roberta De Nira, ovaj slavni glumac zajedno sa svojom pratnjom uputio se ka Jevrejskom groblju u glavnom gradu BiH. Ovaj spomenik kulture za vrijeme višegodišnje opsade Sarajeva nalazio se na prvoj liniji fronta.

de-niro-groblje

Slavni glumac u razgovoru sa predstavnicima Jevrejske zajednice u BiH

13.54 Robert De Niro napustio je restoran Vinoteka i zaputio se u nepoznatom pravcu.

13.29 Ispred restorana Vinoteka okupio se veliki broj novinara i fotoreportera, od kojih su neki čak stigli iz Francuske i Italije. De Niro je i dalje u restoranu u ugodnom društvu i opuštenoj atmosferi.

de-niro1

13.17 Jedan pripadnik osiguranja Roberta De Nira otišao je do automobila po dvije boce crnog vina. Iako je bilo planirano da ostane samo pola sata u restoranu Vinoteka, slavni glumac još uvijek se nalazi u lokalu. Također mu je doneseno 10 vrsta naočala da izabere u kojima će izaći.

12.50 Slavni glumac i vjerovatno do sada najveća zvijezda koja je došla na SFF, Robert De Niro, došao je u glavni grad BiH sa sinom. Nakon što su se smjestili u restoran "Vinoteka", on je prije nego su počeli da serviraju ručar tražio hljeb bez glutena. Iako ga u restoranu nisu imali, srećom snašli su se pa su ga za De Nira obezbijedili.

de-niro

Inače, ispred restorana nalazi se brojno obezbjeđenje koje nadzire svakoga ko se približi. Mnogo je službenih automobila parkirano u ovom jednom od najprometnijih dijelova Sarajeva.

12.31 Robert De Niro upravo je ušao u "Vinoteku", koja se nalazi u centru Sarajeva, u neposrednoj blizini Centra Skenderija. Društvo slavnom glumcu pravi direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

vinoteka1

vinoteka

12.06 Kolona automobila SFF-a sa Robertom De Nirom krenula je prema gradu.

12.01 Slavni glumac trenutno sjedi sa čelnicima aerodroma i s njima pije kafu.

11:50 Reporter Avaza javlja da je privatni avion sa Robertom De Nirom upravo sletio na pistu aerodrona u Sarajevu.

11:30 Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, barem na ulazu, trenutno je vrlo miro i rekli bismo pusto, a sve u očekivanju dolaska velike fimske zvijezde Roberta De Nira koji bi večeras trebao da otvori 22. Sarajevo Film Festival.

Naravno, brojne novinarske ekipe očekuju dolazak De Nira koji bi u glavni grad BiH trebao, kako je najavljeno, doletjeti privatnim avionom.

aerodrom

Foto: Azra ISLAMAGIĆ - MULAHMETOVIĆ

Na aerodorom je stigla i ekipa SFF-a sa svojim službenim vozilom za koje se pretpostavlja da će De Nira dovesti u grad.