SPORT

Sutra nastupaju Amel Tuka, Larisa Cerić i Mihajlo Čeprkalo

Olimpijske igre u Riju

Fena

11.8.2016

Bosanskohercegovački sportisti nakon petodnevne puaze sutra u tri sporta izlaze na olimpijska borilišta u Rio de Janeiru.

U petak će nastupiti naši glavi aduti na igrama, atletičar Amel Tuka i judistkinja Larisa Cerić, te plivač Mihajlo Čeprkalo.

Prvi će nastupiti naš najbolji  sportista u 2015. godini Amel Tuka, koji će u 15.10 sati po srednjoevropskom vremenu trčati kvalifikacije na 800 metara. Tuka će nastupiti u prvoj od sedam kvalifikacionih grupa, u kojoj je još sedam atletičara - Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slo), Kléberson Davide (Bra), Ayanleh Souleiman (Džib), Antoine Gakeme (Bur), Musa Hajdari (Kos) i Abraham Kipchirchir Rotich (Bah).

Po tri prvoplasina atletičara iz svake grupe, te još tri po rezultatima, izborit će nastup u polufinalu u kojem će se kvalifikovati 24 takmičara. 

Larisa Cerić će na tatami izaći u 16.00 sati, a u 1. kolu eliminacija u kategoriji više od 78 kg borit će se protiv Tunižanke Nihel Rouhou Cheikh, u svom premijernom nastupu na olimpijskim igrama.

Naš najmlađi olimpijac Mihajlo Čeprkalo nastupit će u kvalifikacijama utrke na 1.500 metara slobodnim stilom, koja je na programu 18.10 sati, a 17-godišnji Banjalučanin će plivati u prvoj grupi.