HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Ove godine očekuje se rekordan broj gostiju

Turistička sezona u punom jeku

M. HODŽIĆ

10.8.2016

Turistička sezona u gradu na Neretvi, jednom od najposjećenijih bh. gradova, u punom je jeku, a, prema očekivanjima turističkih radnika, ova godina mogla bi biti rekordna po broju gostiju.

Porast broja

U prvom dijelu sezone najbrojniji turisti u Mostaru bili su iz azijskih zemalja, a u proteklom periodu zabilježen je porast broja gostiju iz arapskih zemalja, kao i Njemačke. 

U mostarskom Turističkom uredu ističu da se u narednom periodu očekuje veliki broj gostiju iz Italije. 

- Mostar je svakodnevno jedna šarolika slika i ta šarolikost gostiju je nešto što nas raduje. Svi turisti koji dođu iz Mostara nose lijepe uspomene u svijet - kaže Mensud Duraković, voditelj Turističkog ureda.

hiljade-skokovi

Skokovi sa Starog mosta privukli na hiljade posjetilaca

Više noćenja

Naglašava da je ove godine zabilježeno i povećanje broja noćenja. 

- Turisti koji dođu u regiju Hercegovine borave u Mostaru, odakle onda idu u obilazak drugih destinacija. Ne možemo izlaziti s podacima prije kraja sezone, ali smo zadovoljni kako ona teče. Do sada je sezona na nivou prošlogodišnje - ističe Duraković i dodaje da je naročito velika posjećenost zabilježena tokom tradicionalnih skokova sa Starog mosta.  

Duraković naglašava da su mostarski skokovi postali simbol ne samo Mostara nego cijele BiH.

mensud-durakovic4

Duraković: Lijepe uspomene

Fascinirani skokovima

- Razgovarali smo s turistima koji su pratili skokove i oni su nam rekli da je to nešto nevjerovatno i da su fascinirani te da su doživjeli prelijepe dane u Mostaru. Nakon tradicionalnih skokova, slijedi ''Red Bull Cliff Diving'' i, prema upitima i najavama koje imamo, siguran sam da će ovaj događaj biti posjećeniji nego prošle godine - dodaje Duraković.