BIZNIS

ALARMANTNO Moguć prestanak otkupa kornišona!

Kritična situacija i u Unsko-sanskom kantonu

Ml. D.

7.8.2016

Proizvođači i otkupljivači kornišona u Bosni i Hercegovini suočavaju se s velikim problemima u poslovanju. Razlog je otežan izvoz zbog poremećaja na tržištu Evropske unije. Posljedica ove sitaucije je smanjivanje potražnje i izvoza svježeg kornišona iz BiH.

Nepovoljna godina

Trenutne štete procjenjuju su na nekoliko miliona KM, a ukoliko se to nastavi, moguće su štete i do 20 miliona KM! U BiH više od 7.000 kooperanata proizvodi kornišone. Usljed novonastalih okolnosti, njihova egzistencija može biti ugrožona.

Nepovoljna godina za izvoz na tržište EU dovela je proizvođače i otkupljivače i u Unsko-sanskom kantonu u skoro bezizlazan položaj. Firma "Bašo" sklopila je ove sezone ugovore sa 1.115 kooperanata pa se očekuje otkup skoro 2.600 tona do kraja sezone. 

postaje-otpad

 Iz firme "Agrodar"

- Do sada je bačeno 238 tona, a očekujemo da će se nastaviti taj trend, koji naše proizvođače i firmu dovodi u izuzezno nepovoljnu situaciju. Za sada nemamo pozitivnih saznanja da će se tržište sanirati i da će evropski otkupljivači uzimati kornišone iz BiH. U ovom trenutku našli smo modul otkupa 1. i 2. klase, ali je upitan ukoliko ne dođe do značajne promjene. U zavisnosti od tržišta, moguća je i obustava otkupa - izjavio je Nermin Bašić, direktor firme "Bašo" iz Velike Kladuše.

Manji otkup

Firma “Agrodar” iz Bihaća ima sklopljene ugovore sa skoro 1.000 kooperanata. Iako se očekuje uzgoj od 4.000 tona, otkup će se zaustaviti na 2.000.

- Od početka sezone pretrpjeli smo velike štete te smo kako direktno, tako i indirektno uništili više od 500 tona. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, bit ćemo prinuđeni da smanjimo otkup od naših kooperanata. Smatram da je učinjena ogromna šteta u kooperantskoj proizvodnji u BiH - izjavio je direktor firme Aldin Kuduzović.

"Agrona" ima štetu od pola miliona KM

Jednako je kritična situacija i kod najvećeg otkupljivača kornišona u BiH, firmi "Agrona" iz Živinica. Oni trenutno procjenjuju nastalu štetu na skoro 500.000 KM.