VIJESTI

Potpisan dokument o završetku projekta: 59 škola dobilo informatičku opremu

U Ministarstvu civilnih poslava

Redakcija

5.8.2016

Sekretar ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat potpisao je sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), dokument o završetaku  Projekta za poboljšanje informatičkog obrazovanja u mješovitim srednjim školama sa gimnazijom u sastavu, kojim je pružena pomoć školama u Bosni i Hercegovini.

- Zahvaljujući ovom projektu, u Bosni i Hercegovini je 59 škola opremljeno informatičkom opremom, nastavni kadar je prošao dodatne obuke, izrađen je prijedlog zajedničkih jezgri iz informatike. Uvjereni smo da će oprema koja je dodijeljena školama u Bosni i Hercegovini i nastavnici koji su obučeni doprinijeti kvalitetu obrazovanja - rekao je Horvat.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju, u saradnji sa obrazovnim vlastima u BiH, projekat modernizacije nastavnih planova i programa iz informatike u Bosni i Hercegovini provodi još od 2008. godine. Projektom su najprije bile obuhvaćene 54 samostalne gimnazije u BiH, a nastavak projekta odnosio se još na dodatnih 59 mješovitih škola koje imaju gimnaziju u sastavu. JICA modernizirani nastavni planovi i programi za informatiku odobreni su i uvedeni u opticaj na prostoru cijele BiH.

Putem tehničke pomoći u okviru istog programa školama je osigurana nedostajuća informatička oprema a profesori informatike su prošli dodatnu obuku.                                                                                                                                                                                                                                                                            Također, u okviru projekta, odobrena je i upotreba udžbenika iz informatike, pisanih na zvaničnim jezicima u Bosni i Hercegovini.