BIH

INCIDENT NA TREBEVIĆU Uništen predajnik RTRS

Osvanuo i grafit "Četnici, marš iz Bosne"

Redakcija

4.8.2016

Policijski službenici intenzivo rade na pronalaženju počinilaca koji su na jednom od releja Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ na Trebeviću polomili antene i ispisali grafit "Četnici, marš iz Bosne", čime su pričinili štetu od 22.000 KM, rekla je Srni portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

- Policijskoj stanici Pale danas je u 17 sati prijavljeno da je na jednom od objekata koji se nalazi na Trebeviću, blizu glavnog releja, ispisan grafit "Četnici, marš iz Bosne" i iscrtani polumjesec i zvijezda, te polomljene antente, dok su na drugom objektu polomljena stakla - kazala je Tešićeva. 

Ona je istakla da su policijski službenici izašli na lice mjesta, konstatovali stanje i izvršili uviđaj, a o događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Po ovlaštenju okružnog tužioca, policija preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca ovog krivičnog djela. 

- Djelo je kvalifikovano kao izazivanje nacionalne, vjerske, rasne mržnje i netrpeljivosti, te kao krivično djelo oštećenje tuđe stvari - dodala je Tešićeva. 

RTRS je objavio na svom internet portalu informaciju da je ovo drugi put da im je uništena oprema na predajniku Trebević.
 
Šef Tima za digitalizaciju u BiH Zdravko Šavija potvrdio je da je pričinjena šteta na releju 22.000 KM.