PUTOVANJA

(FOTO) PRIRODNI FENOMEN Zaboravljene pješčane piramide kod Foče

Stare najmanje 200 godina

Mi. K.

3.8.2016

U blizini Foče, u selu Dančići u mjestu Pirni Do nalaze se pješčane piramide, koje predstavljaju geomorfološku rijetkost na ovim prostorima.

Njih posjeti tek po neki zaljubljenik u prirodu, planinar ili, s vremena na vrijeme, neki turist.

Ovaj prirodni fenomen bi svuda u svijetu sigurno bio glavna turistička atrakcija, ali u Bosni i Hercegovini, one su još jedno mjesto od ljudi skoro zaboravljeno.

Pješčane piramide su prirodni fenomen i izgledaju kao da ih je vajar radio. 

Prvi put se pominju još u austrougarskom periodu, pogotovo zato što se tada trebao praviti put prema Kalinoviku. Austrougari su, vidjevši pješčane piramide, pomakli dionicu tog puta drugo mjesto.

U prošlosti mnogi su putopisci opisivali baš ove piramide u svojim djelima diveći se ovom prirodnom fenomenu.

Jedan od putopisaca koji su pisali o piramidama je Dragutin Deroko koji je jedno vrijeme boravio u Foči, vozio se splavom niz Drinu i posjećivao pješčane piramide. Prema njegovim tvrdnjama, ove piramide su stare najmanje 200 godina.

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfolosku rijetkost na ovim prostorima. Ono što je zanimljivo jeste da proces erozije traje i danas tako da pješčane piramide ne nestaju, nego rastu.

Sličan prirodni fenomen javlja se i na drugim mjestima u svijetu pa tako pješčane piramide svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama, u Dolomitima (Italija) ili na piramide u Đavoljoj Varoši (Srbija).