ZDRAVLJE U KUĆI

Je li vam stomak prevelik za građu tijela? Otkrijte pomoću ovoga!

Sve je u omjeru

(N. K.)

1.8.2016

Specijalistica za gubitak težine Sally Norton tvrdi da masnoće koje se nalaze oko struka više govore o zdravlju nego težina. Čovjek može biti normalne kilaže, a imati istaknuti pivski trbuh koji upozorava na rizik od dijabetesa ili srčanih bolesti.

Ali, zdravstveno gledajući svakako je bolje imati bujnu stražnjicu i oblik tijela poput kruške nego biti poput jabuke. Možete vrlo lako saznati kakve ste građe i kako vam je masno tkivo raspoređeno, samo morate izračunati omjer struka i bokova.

Omjer struka je malo iznad pupka i mjeri se na najužem dijelu. Najjednostavnije ga je odrediti tako da se nagnemo na jednu stranu i odredimo mjesto gdje dolazi do preklapanja. Bokovi se mjere na najširem dijelu, oko stražnjice. Vrijednosti koje ste dobili mjerenjem podijelite i dobit ćete omjer struka i bokova.

On kod žena ne smije biti veći od 0,85, a kod muškaraca veći od 1.

Veliki stomak je pokazatelj viška masti u jetri i oko drugih unutarnjih organa, a povezan je i s metaboličkim sindromom. Može uzrokovati razne probleme poput visokog krvnog pritiska, masne bolesti jetre i dijabetesa tipa 2 što otkriva sklonost srčanim i moždanim udarima.

Nažalost, naučnici još uvijek ne znaju zašto se masnoće talože na različite načine kod ljudi.

No, na to imaju utjecaj spol, genetika, stres, droge kao što su steroidi i ostali čimbenici. Kada je riječ o mršavljenju, teško je izgubiti kilograme s tačno određenog dijela tijela. Ipak, gubitak težine će smanjiti masnoće u organizmu, oko struka i na drugim područjima. Stoga treba smanjiti unos hrane, ali pritom također paziti na kvalitetu, ne samo na količinu.

Istraživanja su potvrdila učinkovitost dijeta s manje šećera. Najbolje je ograničiti se na šest čajnih žličica šećera na dan. Preporuka se odnosi na svu hranu koju konzumiramo. Usto, fokus je na tvari nulin koja se nalazi u luku, bananama, poriluku, artičokama, šparogama i pšenici. Inulin utječe na kontrolu glukoze koja je najraniji pokazatelj metaboličkog sindroma. Povećava razinu zdrave bakterije u probavnom sistemu, a neke studije potvrđuje njegovu djelotvornost za gubita težine. Ipak, nemojte misliti da postoje dodaci od kojih ćete magično smršaviti. Uvijek postoji opasnostod nuspojava, među koje spada pogoršanje sindroma iratibilnog crijeva.

Najbolje je izbaciti hranu bogatu prerađenim šećerom i povećati unos povrća i cjelovitih žitarica. Uz to je preporučljivo baviti se tjelovježbom. No, nikako se ne treba živcirati zbog svoje težine jer kako biste uspjeli u svom cilju i um treba biti u vrhunskoj formi, piše Express.hr.

Kada sve to uravnotežite, kilogrami će se topiti i jedino ćete brinuti oko kupnje nove odjeće.