VIJESTI

ISTOČNO SARAJEVO Izetbegović i Dodik postigli dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a (FOTO/VIDEO)

Susretu prisustvuju Izetbegović, Zvizdić, Dodik, Cvijanović i Wigemark

Redakcija

31.7.2016

18:21  Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rješenjem sastanka i usvojenim riješenjima oko mehanizma koordinacije, prometne strategije i aranžmana sa MMF-om.

- Sretan sam što smo postigli rješenje oko spornih pitanja, ne treba rezati dlaku na četvero. Lično sam razgovarao s gospodinom Dodikom prije deset dana i preko zajedničkih prijatelja uspjeli smo sjesti za isti stol - kazao je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH. Na ovome se radilo nekih 10-ak dana. Riješili smo danas sva pitanja koja otvaraju put BiH ka EU, ali i otvaranju svega onog što omogućava aranžaman MMF. Smatram da je ovo bio dobar sastanak, što je svakako uvod za sva buduća pitanja - kazao je Izetbegović.

Šef delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark se nakon sastanka zahvalio svim učesnicima na spremnosti za dogovor.

- Ovom prilikom želim istaći zahvalnost Izetbegoviću i Dodiku, te ostalim članovima dvije delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta. Pokazali su državničku zrelost - kazao je Wigemark.

Dodao je da će ove pozitivne vijesti rado prenijeti visokoj predstavnici Federici Mogherini, komesaru Johannesu Hahnu te Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke Republike koja trenutno predsjedava Unijom.

Dodik je istakao "da je ručak bio odličan i na divnom mjestu, u lijepom ambijentu"

- Tri pitanja vezana za mehanizam koordinacije su bila sporna i sva tri smo pozitivno riješili. Ovim je prestalo natezanje oko toga ko je, u pravu ko nije. Što se Pisma namjere tiče, ono je već potpisano i odaslano na adresu u Washington. Uspješno su riješene sve teme. Mislim da su stvoreni uslov za prihvatanje onog što želimo, a to je mehanizam koordianacije. Izrazio bih zadovoljstvo što smo pokušali razjasniti neka pitanja za transportnu strategiju.To će sada ići lakše i brže, a narednih dana ćemo izvršiti uvid u ono što je Vijeće ministara usvojilo, a tiče se trasnportne strategije - kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a.

18:15 U motel "Barka" upravo je stigao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Očekuje se da će se novinarima prvo obratiti šef delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark.

image-0-02-01-0f74efe60a67640daf2d13d71f79e25926e4dfd9c3b58a8a11b584320a49d197-v

Premijer Federacije BiH po dolasku u motel "Barka"

17:45 Avaz saznaje da je sastanak završen i prema našim nezvaničnim informacijama Izetbegović i Dodik postigli su načelan dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a, čime bi evropski put BiH bio odblokiran.

U motel "Barka" očekuje se da dođe i premijer FBiH Fadil Novalić kako bi se na licu mjesta potpisalo Pismo namjere prema MMF-u. Očekuje se da vrlo brzo akteri današnjeg sastanka obrate i prisutnim novinarima.

14:20 Kako saznaje avaz.ba, Motel "Barka" rezervisan je do 18 sati.

14:05 Upravo su stigli Izetbegović i Zvizdić. Prema informacijama, Wigemark je ranije došao u Motel "Barka" u Istočno Sarajevo.

14:00 Reporter "Avaza" javlja kako su prije nekoliko trenutaka pod velikom pratnjom policijskih i službenih automobila u Motel "Barka" stigli Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

13:21 Prema najnovijim informacijama, sastanak dviju delegacija bit će održan u Motelu "Barka".

U prilog tome ide i činjenica da je veliki broj policajaca prisutan u dvorištu Motela.

Novinarskim ekipama nije omogućen ulazak u ovaj ugostiteljski objekat.

image-0-02-01-ab973bf611a8e114ac60231b396118f35440b80c11fd515ee95166fd53a160a3-v

Ulaz u Motel "Barka" osigurava veliki broj policajaca

12:41 U Istočnom Sarajevu za danas je planiran sastanak delegacija SDA i SNSD-a. Kako javlja naš reporter sa lica mjesta, u Administrativni centar RS-a stigli su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Međutim, još uvijek se špekuliše da li je zapravo Administrativni centar mjesto gdje će se i sresti dvije delegacije.

Očekuje se dolazak lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Na sastanku bi trebalo biti razgovarano o nastavku evropskog puta BiH, kreditnom aranžmanu s MMF-om, kao i mehanizmu koordinacije.

Domaćin sastanka je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.