GLOBUS

NOVA DRAMA U TURSKOJ: 7.000 interventnih policajaca okružilo NATO bazu Incirlik, priča se o novom pokušaju puča! (FOTO/VIDEO)

Ministar vanjskih poslova rekao da je riječ o 'sigurnosnoj provjeri'

(D. K.)

31.7.2016

Oko 7.000 turskih interventnih policajaca u kamionima i oklopnim vozilima u noći sa subote na nedjelju okružilo je NATO-ovu zračnu bazu Incirlik u jugoistočnoj Turskoj.

Turski ministar vanjskih poslova Omer Celik kazao je kako je riječ o 'sigurnosnoj provjeri', ali bez obrazloženja kakvoj i zašto baš sada. Istovremeno, pojavile su se i spekulacije o novom pokušaju vojnog udara.

3

Naime, turski dnevni list "Hurriyet" ranije je javio da je policija u Adani dobila dojavu o novom pokušaju vojnog udara, te da su njihove snage odmah alarmirane.

Ulaz u NATO bazu u blizini grada Adane je zatvoren. Na fotografijama svjedoka oko baze jasno se vide naoružani policajci i oklopna TOMA vozila.

2

- Ovo je bila sigurnosna provjera. Ništa loše se ne događa - tweetao je Celik iz Adane.

Pristalice turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u četvrtak su održali protest za zatvaranje baze, uzvikujući protuameričke parole i optužujući SAD da stoje iza pokušaja vojnog udara 15. jula tokom kojeg je ubijeno 270 osoba.

1

Turska od Amerike traži izručenje Fetullaha Gulena, za kojeg Erdogan tvrdi da je na čelu vojnog udara, piše Russia Today.