BIH

Peticijom protiv dijela autoceste koji ugrožava 678 objekata

Nezadovoljni mještani južnih mostarskih prigradskih naselja

M. SMAJKIĆ

30.7.2016

Svi bošnjački zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak navečer su u znak podrške potpisali peticiju kojom se mještani južnih mostarskih prigradskih naselja protive novoj takozvanoj dionici 9 autoceste na Koridoru 5C Mostar-jug - Mostar-sjever.

Analiza Zavoda

Riječ je o dionici čiji se početak nalazi u naselju Kuti te nastavlja rejonima Potoka i Vrapčića, do ulaza u Mostar obodima Podveležja, prolazi kroz Opine i Gnojnice te završava sjeverno od Međunarodnog aerodroma Mostar, neposredno pod petljom Mostar-jug.

Da je ova dionica „u igri“, mještani naselja Kočine, Carski Vinogradi, Masline, Ortiješ, Gnojnice, kao i drugih saznali su nakon sjednice Federalne vlade, održane 24. juna, na kojoj su usvojeni amandmani na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju „Autocesta na Koridoru 5C“. Otad su tamošnji mještani na nogama i već nekoliko dana potpisuju peticiju kojom su se usprotivili gradnji ove dionice.

juzna-dionica-1

Mapa dionice: Žuta linija označava već projektiranu, a crvena novu, planiranu

Predviđenim planom, naime, ova dionica prolazi tik uz školu u izgradnji za više od 500 učenika u Carskim Vinogradima (višemilionski projekt), uz koju se nalazi džamija, te „ruši“ nekadašnju upravnu zgradu „Hepoka“. Pogotovo neugodno su iznenađeni novom dionicom, budući da je svojevremeno projektirana ona koja prolazi, praktično, brdskim dijelom i koja je za njih potpuno prihvatljiva.

- Ova dionica, koja je obuhvaćena Prijedlogom prostornog plana, duža je svega 1,5 kilometara u odnosu na već postojeću, ali prolazi kroz naseljeno i urbanizirano područje i ima direktni utjecaj na čak 678 objekata, od kojih su škole, vjerski objekti i slično. Također, prelazi preko poljoprivrednog zemljišta u dužini od 3.490 metara. Troškovi eksproprijacije bili bi oko 10 miliona KM, a šteta bi se mjerila blizu 50 miliona KM - kazali su nam u Zavodu za prostorno planiranje i uređenje Grada Mostara, koji su, nakon što su im se mještani obratili, uradili analizu postojeće i planirane dionice.

peticija-juzna-dionica

Faksimil peticije: Burne reakcije

Javne rasprave

Direktor „Autocesta FBiH“ Đenan Salčin kazao nam je da je upoznat s ovom situacijom, ali je naglasio da je riječ o idejnom rješenju.
 
- Ta dionica još nije projektirana, također, ni sredstva nisu osigurana i još ništa u vezi s tom dionicom nije definitivno. Mještani nemaju razlog za brigu, jer će svemu tome prethoditi javne rasprave s lokalnom zajednicom i sve što, jasno, ide uz tu proceduru - poručio je Salčin.

Krš i erar

Postojeća trasa u odnosu na novu daje mogućnost razvoja vrlo velikih industrijskih zona na višim kotama, a skoro da nema direktni utjecaj na stambene objekte. Također, ne uzrokuje štete na poljoprivrednom zemljištu, troškovi eksproprijacije su minimalni i, što je najvažnije, prolazi uglavnom kroz krš i erar, istakli su u Zavodu.