VIJESTI

Objekt "Škafe" bio osiguran, roba, vozila i oprema nisu

Hoće li se bh. trgovinski lanac oporaviti od katastrofe

E. Trako

30.7.2016

Nakon što je vatrena stihija prije dva dana u potpunosti progutala trgovinski centar „Škafa“ u Rakovici, čime su dovedeni u pitanje opstanak kompanije i budućnost radnika, vlasnik Fahrudin Karalić odlučio je javnosti iznijeti precizne podatke o šteti. Karalić je za naš list naglasio da špekulacije koje su se pojavile od momenta požara na društvenim mrežama ne želi komentirati te da ga ne zanimaju. Vidno potresen, primio nas je u svom domu u jednom ilidžanskom naselju. 

- Tačna informacija je da je objekt u iznosu od četiri miliona i 750 hiljada KM osiguran kod osiguravajuće kuće „Uniqa“, a roba, vozila, trgovačka oprema u vrijednosti od devet miliona KM nisu. U ovih osam miliona KM robe, koja nije osigurana, a koja je do temelja izgorjela, jeste i roba domaćih proizvođača fabrikanata. „Škafa“ prema domaćim proizvođačima ima obaveze u iznosu od 2,5 miliona KM - govori ogorčeni Karalić. 

S obzirom na to da se radi o ozbiljnom domaćem lancu, kako kaže Karalić, jedna od osnovnih briga mu je kako isplatiti domaće fabrikante i dobavljače. 

- Znamo da su i oni u veoma teškoj situaciji i da su prevareni od TUŠ-a, a i ostala potraživanja su im ogromna - kaže Karalić.

karalic

Karalić: Najvažnije je da nema žrtava

On ističe da mu je drago što nije bilo ljudskih žrtava. Noćni čuvar je sam ušao u požarom zahvaćenu zgradu i počeo gasiti. I jučer smo posjetili tržni centar u Rakovici, gdje smo ponovo zatekli vatrogasce i nekolicinu radnika. 

- Ovo nas je sve šokiralo, u kreditima smo, ne znamo kuda i kako dalje - kazali su zabrinuti radnici. 

Vještak i jučer na terenu

Ferhat Ibrak, vještak protupožarne zaštite, i jučer je bio na licu mjesta. No, nije mogao reći ništa novo. 

- Površina objekta je velika i trebat će nam nekoliko dana da bismo imali konkretnije rezultate istrage - kazao je Ibrak.