VIJESTI

IVAN-SEDLO Obilježena 75. godišnjica ustanka naroda BiH

Okupilo se više hiljada antifašista

R. Balić

30.7.2016

Više hiljada antifašista okupilo se danas na Ivan-sedlu, u povodu obilježavanja 75. godišnjice ustanka naroda BiH. Pored općina Kantona Sarajeva, sa oko 30 autobusa bili su građani Konjica, Jablanice, Mostara, Tuzle, Zenice i drugih gradova Federacije BiH.

U ime SUBNOR-aa Hadžići govorio je predsjednik udruženja Fadil Šehić. Sudionicima svečanosti poručio je kako djelovanje s pozicija antifašizma podrazumijeva stalni angažman na suzbijanju retrogradnih pojava koje i danas opterećuju društvenu zbilju i odnose u Bosni i Hercegovini i šire.

dsc01481

Bila je to prilika za još jedno podsjećanje na značaj njegovanja antifašističkih i civilizacijskih vrijednosti - čovjekoljublja, slobode i zajedništva, te evociranje sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u historiji bh. naroda i građana.

- Svake godine smo ovdje na Ivan-sedlu, odajemo počast partizanima, Titovim borcima, koji su na ovim prostorima vodili veliku borbu puna 32 dana. Poslije toga uspio je proboj, a ovdje je svoje kosti ostavilo 618 boraca. Cilj ove manifestacije je da se obilježi dan ustanka naroda BiH i da se oda dužna pošta onim koji su dali svoje živote za oslobođenje zemlje - rekao je Šehić.

Manifestacija u povodu obilježavanja Dana ustanka naroda BiH - 27. jula protekla je u dostojanstvenoj atmosferi, Okupili su se predstavnici boračkih udruženja koja baštine tradicije odbrambeno-oslobodilačkih ratova 1941-1945. i 1992-1995., kao i predstavnici vlasti.

Na Ivan planini veliki aplauz upućun je ministru za boračka pitanja KS Muharemu Fiši, koji je govorio o značaju njegovanja i borbe antifašizma.

dsc01440

Svim građanima, posebno mladim ljudima, poručio je da prihvate antifašizam, jer je to jedini put da se oslobodimo onih koji su nam zagorčavali život godinama.

- Moramo znati da fašizam nije pobijeđen. Nažalost, on je još u ekspanziji i svakim danom je sve jači i izražen - kazao je Fišo.

Među danas prisutnima nalazio se veliki broj mladih ljudi. Pjevale su se pjesme o Titu, govorilo "Smrt fašizmu - sloboda narodu", igralo kozaračko kolo...

Prije centralne manifestacije na Ivan-sedlu delegacije su položili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju ispred OŠ "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu, kao i na spomen tri bolničarke koje su u Drugom svjetskom ratu poginule na Rogoju, na padinama Bjelašnice.

dsc01595

- One su poginule u jednom danu spašavajući ranjenog druga. Emina Merdan, Ljubica Remetić i Zdenka Karačić, djevojke različitih nacijonalnosti su primjer i putokaz mladim ljudima - rekao nam je Ibrahim Durmo, zamjenik predsjednika SUBNOR-a KS.

Cvijeće je položeno i kraj spomen-česme borcima 1. Proleterske brigade, a glavna manifestacija održana je kraj spomen-obilježja na Ivan-sedlu , koji se nalazi kraj borova mira, koje su 1957. zasadili Tito i Nehru, tvorci nesvrstanih.

Muharemu Fiši, ministru za boračka pitanja KS, i novinaru Remziju Baliću, za poseban doprinos u proteklom periodu danas su uručene plakete, najveće boračko priznanje.

dsc01495

Održano je i sportsko takmičenje u streljaštvu, na kojem je učestvovalo više stotina strijelaca.