KULTURA

SARAJEVO Dodjelom nagrada zatvoren prvi 'Bookstan'

Okončan četverodnevni Internacionalni festival knjige

Fena

30.7.2016

Dodjelom nagrada najboljim polaznicama radionice za mlade kritičare/ke te čitanjem poezije i proze bh. i međunarodnih gostiju i gošći, u Sarajevu je zatvoren četverodnevni Internacionalni festival knjige "Bookstan".

Prvo festivalsko izdanje pokazao je da će ovaj svojevrsni praznik knjige u budućnosti biti važna tačka okupljanja, onih koji djeluju u prostoru između Istoka i Zapada, pišu o istim ili sličnim temama i žele graditi neki bolji svijet.

Mogućnost da od najboljih uče pisati kritiku imali/e su madi sa prostora cijele BiH, njih skoro trideset okupljenih na radionicama koje su počele dva dana prije festivala.

Kroz vid neformalne edukacije, kakva nerijetko pokaže i najbolje rezultate, priliku da uče imali su od Edina Pobrića, Teofila Pančića, Nenada Rizvanovića, Aleksandra Hemona, Johna Freemana i Mone Eltahawy.

Najboljim su proglašene: Daria Vilušić/treća nagrada; Fatima Bilčević/druga nagrada; Maja Abadžija/prva nagrada.

Specijalno priznanje dobila je Azra Nezirić. Prve tri nagrade su novčane dok specijalna podrazumijeva godišnju pretplatu na sva izdanja Buybooka.

Najbolji način opraštanja od četverodnevnog druženja posvećenog knjizi bio je uz čitanje poezije i proze Bookstanovih gostiju i gošći.

Na završnoj ceremoniji publika je imala priliku još jednom čuti: Adisu Bašić, Aleksandra Hemona, Feridu Duraković, Nihada Hasanovića, Mustafu Zvizdića, Bekima Sejranovića, Monu Eltahawy, Johna Freemana, Rabih Alameddinea i Kamilu Shamsie.

Druženje je nastavljeno uz rođendansko iznenađenje priređeno Moni Eltahawy, istinskoj zvijezdi prvog Bookstana koja je oduševila publiku, saopćeno je iz festivalske pres-službe.