GLOBUS

Samo osam posto Nijemaca još uvijek vjeruje u migrantsku politiku Angele Merkel

Anketu provela agencija za istraživanje javnog mišljenja

(D. K.)

30.7.2016

Samo osam posto Nijemaca još uvijek vjeruje u obećanje kancelarke Angele Merkel "Mi to možemo", slogan koji opetovano koristi u posljednjih godinu dana kako bi uvjerila sugrađane da se zemlja može nositi s izbjegličkom krizom, pokazuju u subotu rezultati ankete koju je proveo YouGov, agencija za istraživanje javnog mišljenja.

Merkel je taj motivacijski slogan "iskovala" u augustu prošle godine, na vrhuncu migrantske krize, kada se u Njemačku dnevno slijevalo na hiljade ljudi.

Kako pokazuju rezultati ankete provedene na uzorku od 1.017 ljudi, na pitanje o tome kako ocjenjuju kancelarkinu opetovanu izjavu o tome da Njemačka može prihvatiti izbjeglice kao i mogućnost zemlje da to doista i ostvari, oko 48 posto odgovorilo je da se "uopće ne slaže" s njenim sloganom, a 18 posto da se"donekle ne slaže", te se tako ukupan broj onih koji koji ne podržavaju njenu politiku prema izbjeglicama popeo na 66 posto.

Njih 18 posto se "neznatno slaže", a tek 8 posto se "slaže" s njenom politikom u pogledu migrantske krize, tako da se postotak onih koji se slažu zadržao na 26 posto.

To znači da je podrška politici kancelarke Merkel prema izbjeglicama i njenom optimizmu u nošenju s tim problemom na najnižem nivou od 15. augusta 2015. godine.