HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

SKUPŠTINA HNK Prijevoz učenika bit će plaćen iz kantonalne kase

S posljednje redovne sjednice uoči pauze

M. SMAJKIĆ

30.7.2016

Posljednja redovna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona pred godišnje odmore, kako se to predviđalo, nije trebala dugo potrajati, no, prema uhodanoj praksi, otegla se na skoro četiri sata.

Vruće ljeto

Uobičajeno, skupštinsko zasjedanje je započelo s pola sata kašnjenja, a usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNK, čime su stvorene pretpostavke da Vlada preuzme obavezu sufinansiranja prijevoza učenika osnovnih škola u HNK, prethodila je žučna rasprava.

Tako je zastupnik SBB-a Anel Kljako otvorio raspravu pitanjem da li ova rješenja zadovoljavaju presudu Ustavnog suda FBiH, kojom je, pak, u najkraćem, naloženo finansiranje prijevoza učenika iz kantonalnog budžeta umjesto općinskih, a upitao je i zbog čega Ministarstvo finansija HNK nije dalo pozitivno mišljenje o ovom rješenju. 

Ipak, „oštri tonovi“ su najviše dolazili iz opozicionog SDP-a, koji su čak vladajuće optuživali i za nestanak određenih dokumenata na putu od Vlade do Skupštine, a negodovali su i pojedini SDA-ovi zastupnici.

 - Očigledno je vruće ljeto, a bliže se izbori, pa su neki iskoristili priliku i jednu dobru nakanu da važnu stvar kao što je prijevoz učenika iskoriste i politiziraju. Najvažnije je da je Vlada iznašla rješenje kroz ova dva zakona - kazao je premijer HNK Nevenko Herceg.

Pojasnio je da će na godišnjem nivou za prijevoz učenika u budžetu HNK biti osigurana tri miliona KM. Dio će, kazao je, biti osiguran izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a drugi, nedostajući dio u iznosu od 1,5 miliona KM bit će osiguran kroz transfere prema jedinicama lokalne samouprave.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNK usvojen je jednoglasno, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroenergetskoj inspekciji HNK, međutim, kada je na red došao Nacrt zakona o oružju i municiji, skupštinska govornica se usijala. 

Tako su se spominjali i lovci i kriminalci, procvat nelegalne trgovine oružjem, pravile uporedbe sa Sarajevskim kantonom, a paralelno s tim i po hodnicima su se vodile razne rasprave.

Slično je bilo kada su se zastupnici dotakli problema prosjačenja, što je naknadno ubačeno u dnevni red.

Predsjedavajući Kantonalne skupštine na kraju je, ipak, izrazio zadovoljstvo prije svega zbog rješenja koja se odnose na prijevoz učenika, ali i što su usvojena četiri prijedloga zakona te jedan u formi nacrta.

Nadležne institucije

Osvrnuvši se na Nacrt zakona o oružju i municiji, Špago je istakao da će ovaj dokument u međuvremenu pretrpjeti određene izmjene koje će, u konačnici, od ponuđene varijante rezultirati strožijim zakonom.

 - Drago mi je da je usvojen zaključak kojim se nadležne institucije zadužuju da iznađu način rješavanja problema prosjačenja u Mostaru, ali i svim drugim općinama u HNK - kazao nam je Špago.

Ubrzane procedure

Osvrnuvši se na izmjene i dopune Zakona o koncesijama, Špago je pojasnio da je prethodni saziv Skupštine HNK 2013. godine donio Zakon čija su se pojedina rješenja do sada pokazala nefunkcionalnim, ali i koja nisu precizno definirana.

- Sada je to otklonjeno, ubrzat ćemo procedure i način definiranja dodjele koncesija i naplate prihoda - iznio je Špago.