ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Od 48 uzoraka iz vodovoda i česmi, zdravstveno ispravno 11

Kontrola kvaliteta vode u ljetnim danima

N. BRADARIĆ

30.7.2016

U okviru kantonalnog programa „Lokalni vodni objekti“ u julu je na području općine Maglaj analizirano 48 uzoraka vode za piće radi ispitivanja zdravstvene ispravnosti i to iz lokalnih vodovoda i javnih česmi. 

Vodni objekti
 
Od 48 uzetih uzoraka, samo je 11 zdravstveno ispravnih, što je tek 23 posto. Analize su rađene u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Zdravstveno ispravnu vodu imaju građani koji se snabdijevaju s lokalnih vodovoda: Strane Krsno Polje, Vis Bakotić, Obrovac Straište, Babica Jelovac, Pasija glava Oruče, Kraljevac Misurići, a zdravstveno ispravna je i voda s javnih česmi Liješnica – Salkići, Varoš Donja mahala, Hadžina voda Stari grad, Poparna voda Parnica i bušeni bunar u stambenom objektu SP 70.

Prema riječima prim. dr. Mehmeda Krzića, specijaliste epidemiologa, zabrinjavajuća je zdravstvena neispravnost većih vodnih objekata kao što su Smajlovac Jablanica, Osoje Bukvik Domislica, Duba Kopice, Vučija stijena Čobe, Grabova Ravan Liješnica, Bara Moševac.

Pregledati kaptaže

- Vlasnicima vodnih objekata savjetuje se da pod hitno izađu na teren, pregledaju kaptaže, rezervoare, očiste i izvrše hlorisanje te otklone sve higijensko-tehničke nedostatke - naglasio je dr. Krzić.