ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Manifestacija "Lastavica" u Zenici: Planiran bogat i raznovrstan program

Realizirat će se više programa iz oblasti vjere, kulture i sporta

Autor:D. Pa.

30.7.2016

Vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2016" i ove godine u okviru svog programa realizirat će više programa iz oblasti vjere, kulture i sporta. Ovogodišnji program trajat će od 4. do 7. avgusta.

Tako je u atriju Sultan Ahmedove medrese u Zenici za četvrtak planirana tribina "Uloga žene u porodici i društvu", koju će predvoditi doc. dr. Zehra Alispahić, a poslije akšam-namaza na Vrandučkoj tvrđavi „Večer Kur’ana“.

Dan kasnije, 6. avgusta, na platou Lastavice bit će realiziran prigodan mevludski program i zikr. Potom je planirano predavanje Izeta ef. Efendića, glavnog imama MIZ Žepče, a nakon jacije-namaza bit će realizirani mehabbet i druženje na platou Lastavice. 

Centralni program bit će priređen na platou Lastavice 7. avgusta, gdje će besjede uputiti muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i lastavičku poruku kazati muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović.

Prema riječima ef. Dautovića, „Lastavica“ simbolizira otvorenost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka, povratak vjeri i moralnim načelima, individualnoj i kolektivnoj odgovornosti na izgradnji vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka.

Mjesto zahvale

- „Lastavica“ je mjesto zahvale i zavjeta. Zahvale Bogu dragome na lijepim prinosima, vremenu, daru vjere i dobrog zdravlja, slobode i mira. Zavjeta da ćemo čuvati domovinu Bosnu, vjersko i nacionalno jedinstvo, jezik, kulturu i tradiciju, porodicu i džemat i da ćemo graditi dobre međusobne odnose s našim komšijama koji nisu muslimani - kazao je ef. Dautović.