REGION

Vojska Crne Gore neće braniti države članice NATO-a

Vlada povukla iz skupštinske procedure Prijedlog zakona

Srna

30.7.2016

Vlada Crne Gore povukla je iz skupštinske procedure Prijedlog zakona kojim je bilo propisana mogućnost angažovanja jedinica Vojske Crne Gore  u aktivnostima odbrane država članica NATO-a.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović rekao je, na početku današnje sjednice parlamenta, da je crnogorska Vlada povukla Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o upotrebi jedinica crnogorske vojske u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima.

Članom pet Prijedloga zakona bila je predviđena dopuna važećeg Zakona sa dva nova člana kojima se propisuje da Vijeće za odbranu i bezbjednost može, na prijedlog ministra odbrane, deklarisati jedinice Vojske za sprovođenje aktivnosti u međunarodnim snagama u okviru Alijanse.

Vijeće odlučuje o učešću jedinica Vojske Crne Gore ranga voda ili višeg ranga na vježbama ili obuci u inostranstvu, dok načelnik Generalštaba Vojske, uz saglasnost ministra odbrane, upućuje na obuku u inostranstvo jedinice Vojske ranga nižeg od ranga voda ili pripadnika Vojske. 

Prijedlogom je bilo propisano da je učešće pripadnika Vojske u aktivnostima koje se odnose na odbranu država saveznica obavezno, a bilo je predviđeno i da se te odredbe Prijedloga zakona primjenjuju od dana pristupanja Crne Gore u NATO.