VIJESTI

ŠOKANTNO Diverzija na plinovodu od Zenice do Travnika!

Jasmin Salkić, direktor "BH-Gasa", potvrdio incident za "Avaz"

Autor:M. AŠČIĆ

30.7.2016

Prije pet dana za sada nepoznate osobe izvršile su diverziju na plinovod Zenica - Travnik, tačnije pustile su plin u odvojak prema Novom Travniku, u kojem nije bilo pritiska, potvrdio je jučer za naš list Jasmin Salkić, direktor državne firme „BH-Gas“. O svemu su već obaviještene policija u Novom Travniku i Federalna uprava policije (FUP).

Nasilan ulazak

Nasilno i neovlašteno puštanje plina u plinovodu koji još nije počeo s radom niti ima upotrebnu dozvolu može izazvati veliku havariju na ovom području, upozorio je jučer Salkić.

- Ovo je klasična diverzija. Neko je preskočio ogradu, odvrnuo ventile i pustio plin u plinovod. O ovome nas je prije nekoliko dana obavijestila služba održavanja „BH-Gasa“ tokom kontrole. Ovo je nevjerovatno šta se radi. Ne znam otkud nekome tolika hrabrost - kaže Salkić.

salkic

Salkić: Neka se sve istraži (Foto: B. Nizić)

Prema njegovim riječima, pokrenuta je istraga, ali on sumnja da su se „pojedini pučisti“ odlučili na ovaj korak nakon što je FUP započeo istragu o izgradnji objekta, prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a na zahtjev ove državne firme.

- Čim su počela saslušanja određenih osoba, počele su se dešavati čudne stvari. Već su tri osobe saslušane u vezi s istragom, a zanimljivo je da se diverzija desila odmah nakon saslušanja i ulaska FUP-a u „BH-Gas“. Sada je ovdje panika jer se otkrivaju neke nejasnoće - ističe Salkić.

Ranije bio prazan

On kaže da Uprava firme sada na sve načine pokušava ovaj plinovod staviti u sigurnosne okvire jer je ranije ustanovljeno da je ova dionica plinovoda dvije godine bila prazna.

- Ovo je jedan panični potez s velikim posljedicama, a u cilju dokazivanja da plin može biti u ovom odvojku - navodi Salkić.

Pozvana i Finansijska policija

Salkić nam je jučer potvrdio da je uputio poziv Finansijskoj upravi policije FBiH s ciljem ulaska u ovu kompaniju da bi se provjerile sve sumnje u lažiranje finansijskog izvještaja o radu. Potvrdio nam je da u firmi nikada nije izvršena ni primopredaja jer je cijela Uprava prvo otišla na godišnji, a kasnije na kolektivno bolovanje.