VIJESTI

SAUDIJSKI MINISTAR ZA "AVAZ": Pravi musliman ne može biti terorista!

Ministar vakufa i vjerskih pitanja Salih el-Šejh

Nea MANJURA

30.7.2016

Ministar vakufa i vjerskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Salih el-Šejh u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz“ kazao je da je veza s BiH neraskidiva i čvrsta te da se to najbolje pokazuje u područjima obrazovanja i vjerskih pitanja. Dodao je da su ti odnosi dodatno učvršćeni prije više od 20 godina, kada je Saudijska Arabija u najgorim trenucima za BiH hrabro stala uz nju. 

Obnova ekonomije 

- Ono što je zapečaćeno prije dvije decenije danas je rezultiralo uspješnom saradnjom na političkim poljima, ali i ulaganjem u obnovu ekonomije - kazao je El-Šejh. 

Kakvi su odnosi BiH i Saudijske Arabije te jeste li zadovoljni odnosnom s Islamskom vjerskom zajednicom BiH?

- Od vremena rahmetli Alije Izetbegovića naše države su veliki prijatelji. Na svim poljima smo jaki, a pogotovo kada je u pitanju obrazovanje. Veliki broj bh. građana je kod nas na studiju. Ono što posebno njegujemo je vjerska saradnja. Rijaset Islamske zajednice ima dobar stav koji naše ministarstvo cijeni. Gledamo na njih kao na relevantnu instituciju za sve muslimane, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji. Još od vremena bivšeg reisa mi smo razmijenili veliki broj posjeta, a ta tradicija se nastavlja i sa sadašnjim reisom Huseinom ef. Kavazovićem, s kojim imamo odličnu saradnju.

Skoro pa svakodnevni teroristički napadi koji se dešavaju širom svijeta neizbježna su tema svih susreta, a vrlo često se povezuju s islamom. Kako se boriti protiv takvih osuda? 

- Pitanje terorizma postaje neizbježno. Mi kao država strogo osuđujemo i smatramo krivičnim djelom svaki vid terorizma koji je upućen protiv čovjeka, bilo da je on musliman ili pripadnik druge religije, kao i bez obzira na mjesto gdje se teroristički napad odvija, bila to muslimanska zemlja ili ne. Ovakve terorističke i kriminalne grupe su prisutne i u drugim religijama, ali se često povezuju s muslimanima i islamom. To nije islam niti takvo što pravi musliman ikada može uraditi. Kur'an nalaže da se ljudi međusobno druže i islam je vjera stabilnosti, ljubavi i bratstva među ljudima.

sejh

Ideološke aktivnosti 

Kako se Saudijska Arabija i ministarstvo kojim rukovodite bore protiv terorizma? 

- Kraljevina Saudijska Arabija snažno podržava međunarodnu zajednicu u borbi protiv terorizma, gdje god da se dešavao ili ko god da ga činio. Mi smo država koja se mnogo puta suočila s posljedicama terorizma koji se dešavao širom svijeta. Čak se i krajem ramazana desio teroristički akt u blizini Poslanikove džamije u Medini. To jedan musliman ne može uraditi. Ovo ministarstvo je posvećeno pitanjima o terorizmu i borbi protiv terorističkih ideologija. Osim policijskih i sigurnosnih agencija, terorizmu se treba suprotstaviti i ideološkim aktivnostima, a to je ono što mi zagovaramo. 

Svjetionik islamske kulture u regiji

Tokom Vaše posjete našoj državi obavili ste niz razgovora s bh. zvaničnicima. Hoće li ova posjeta polučiti neke konkretne rezultate? 

- Predstavnici ministarstva obavili su protokolarne posjete i mnogo smo s vašim čelnicima razgovarali o našoj saradnji, kao i projektima investicija. No, što je posebno lijepa vijest jeste da smo održali i prvu sjednicu s Odborom Kulturnog centra ''Kralj Fahd'', koji je pod nadležnošću ministarstva na čijem sam čelu. Sastanku su prisustvovali reis ef. Kavazović, profesori s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a razgovarali smo o mogućnosti potpisivanja sporazuma o saradnji između Centra i Islamske zajednice. Nadamo se da bi tu Islamska zajednica mogla biti svjetionik širenja islamske kulture u regiji.