VIJESTI

BRČKO Tri negativna revizorska izvještaja

Kancelarija za reviziju

Srna

30.7.2016

Kancelarija za reviziju distrikta Brčko ocijenila je negativnim finansijski izvještaj Javnog preduzeća "Radio Brčko", Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta.

Glavni revizor u Kancelariji za reviziju Brčko distrikta Nekir Suljagić rekao je danas na konferenciji za novinare da je predmet revizije za period od septembra prošle do juna ove godine bilo devet subjekata sa finansijskim izvještajima, sedam samostalnih institucija i 12 odjeljenja Vlade Brčko distrikta sa poslovnim izvještajima.

"U slučaju Javnog preduzeća "Radio Brčko" višegodišnji je problem to što su finansijske obaveze veće od kapitala kojim raspolaže ovo preduzeće. Međutim, uvažene su preporuke za preduzimanje određenih mjera koje smo dali u ranijim revizorskim izvještajima ovom preduzeću i već su se počele stvarati osnove koje bi ih mogle dovesti u situaciju da posluju na profitabilnoj osnovi", rekao je Suljagić.

Prema njegovim riječima, nedostaci u poslovanju Kancelarije za upravljanje javnom imovinom odnose se, između ostalog, na nepostojanje regularne evidencije javne imovine distrikta, zatim nerealno planiranje ostvarivih prihoda i drugo.

"U slučaju Odjeljenja za obrazovanje u brčanskoj Vladi, evidentni su problemi u oblasti angažmana nastavnog osoblja po ugovorima o djelu i ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, a zbog čega je došlo do kršenja Zakona o javnoj upravi i Zakona o radu u Brčko distriktu", naveo je Suljagić.