VIJESTI

Umjesto besplatnog uknjiženja imovine, građani RS plaćaju još skuplje usluge

Uspostavljanjem katastra nekretnina prestaju važiti sve ranije evidencije u manjem bh. entitetu

Autor:A. BAJRAMOVIĆ

30.7.2016

Iako je najavljeno da će u procesu uspostave jedinstvenog registra nekretnina u RS građani moći besplatno uknjižiti svoju imovinu, ove usluge se naplaćuju i to po cijenama višim nego ranije. Ove informacije prenijeli su nam stanovnici Rogatice, koji ne kriju ogorčenje.

Veliko nezadovoljstvo

- Trenutno se radi izlaganje svih katastarskih opština u Rogatici. Prije početka tog procesa, svi mediji su objavili poziv građanima da svoje ugovore donesu na knjiženje i da je ta aktivnost besplatna. Međutim, od 14. jula, poslije sastanka predstavnika ureda iz ove regije koji je održan u Rudom, usmeno je naloženo od Geodetske uprave RS da se te aktivnosti plaćaju. Umjesto ranijih 60, sada se za izdavanje katastarskog izvoda plaća 89 KM. Veliko je nezadovoljstvo građana koji dolaze i negoduju, i Srbi i Bošnjaci. Na osnovu čega se to naplaćuje ne znamo, jer ne postoji ni odluka Vlade RS niti bilo koji dokument. Teško je i referentima koji rade tu, jer nailaze na gnjev i nezadovoljstvo građana – kazao nam je koordinator za povratak u općinu Rogatica Emir Pavica.

emir-pavica

Pavica: Umjesto 60 sada 89 KM

Nakon ostavinskog postupka poslije očeve smrti Nedžad Herceglija iz Bjelogoraca platio je tražene naknade.

- Meni je otac za života poklonio imovinu. Prilikom knjiženja, rekli su mi da trebam uplatiti dva puta po 89 maraka. Za grunt i za katastar. Supruga je uplatila i sad čekamo da nam daju taj papir da ta zemlja prelazi na nas - kaže Herceglija.

nedzad-herceglija

Herceglija: Dva puta po 89 KM

Načelnik Rogatice Tomislav Puhalac kaže kako će zbog pritužbi građana kontaktirati nadležne u Poslovnoj jedinici Geodetske uprave RS.

- Ja, zaista, ne znam zbog čega je to tako i o čemu se radi, ali već nekoliko građana mi se obraćalo po tom osnovu – ističe Puhalac.

U Geodetskoj upravi RS u Banjoj Luci kazali su nam kako se naplaćuju “samo usluge izmjena podataka u trenutnim evidencijama za katastarske općine koje nisu u postupku izlaganja, odnosno koje nisu obuhvaćene oglasima za osnivanje katastra nekretnina”.

Odgovor Uprave

Iz Uprave tvrde da se osnivanjem katastra nekretnina u skladu sa Zakonom o premjeru i katastru RS uspostavlja jedinstvena evidencija o tehničkim podacima, pravima i nosiocima prava na nekretninama, te da će stupanjem na snagu katastra nekretnina prestati da važe sve druge evidencije, među kojima je i zemljišno-knjižna evidencija.

- Uprava nije zaprimila nijednu pritužbu građana koja se odnosi na plaćanje naknade u postupku osnivanja katastra nepokretnosti za cijele katastarske opštine jer se ona ne plaća. Naknade koje se naplaćuju u skladu s Odlukom o visini naknada za korišćenje podataka i pružanje usluga Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove odnose se na promjene u evidencijama koje su trenutno na snazi, kao što su katastarski operat, zemljišna knjiga, knjiga uloženih ugovora o otkupu stanova i poslovnih prostora, te za korištenje i pružanje usluga - navedeno je u odgovoru Uprave.

Poziv Bošnjacima

- Želio bih skrenuti pažnju svim Bošnjacima koji nisu izvršili porezne prijave da dođu i prijave svoju imovinu, jer mogu doći u situaciju da preko noći ostanu bez nje. Vidite kako se dešava u ovom slučaju, pa strahujemo da se na isti način može preko noći donijeti dekret ili akt na osnovu kojeg mogu ostati bez imovine, jer nisu kao porezni obveznici uradili ono što su trebali - kaže Pavica.

Kako izbjeći troškove

Kako bi izbjegli troškove, u slučajevima kada izmjene u dokumentima nisu hitno potrebne, građani bi mogli sačekati javni oglas za katastarsku općinu u kojoj se nalazi njihova imovina, kada će prava dokazivati ugovorima koje posjeduju i kada bi izmjene trebale biti napravljene besplatno.