BIH

SARAJEVO Skup podrške Turskoj i njenim građanima nakon pokušaja vojnog udara

Slični skupovi održat će se širom svijeta

Redakcija

29.7.2016

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Baščaršiji, kod Sebilja kako bi dali podršku Turuskoj, nakon pokušaja vojnog udara koji se desio 15. jula.

Pod motom "Jaka Turska, jaka i BiH" i uz slogane" Čvrsto stoj i ne poklekni, BiH je uz tebe", približno 400 građana se okupilo kod Sebilja, a među okupljenima su članovi 33 udruženja Turaka i Bosanaca i Hercegovaca.

Inače ovaj skup je inicirano od Udruženja privrednika Turske i BiH i trajat će do sabah namaza.

Kako su prisutni rekli skup se održava u znak podrške turskom narodu i aktuelnoj vlasti.

Organizatori ističu da će skup na Baščaršiji trajati cijelu noć i očekuju da će se učesnicima video linkom obratiti iz Turske predsjednik Erdogan.

Ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay novinarima je izjavio da se organizaciji skupa pridružilo gotovo 40 nevladinih organizacija s bosanskohercegovačkim, turskim, ali i članstvom iz drugih zemalja.

ambasador-1

Erginay: Teroristička grupa je 15. jula poremetila ustavni poredak i demokratiju

- U krvavom pokušaju puča u Turskoj bilo je 246 civilnih žrtava i oko 2.000 ranjenih - rekao je ambasador i one koji su pokušali izvesti državni udar nazvao teroristima koji nisu prezali da tenkovima i topovima krenu na narod.

- Ta teroristička grupa je 15. jula poremetila ustavni poredak, demokratiju i legalno izabranu vlast, red i mir u Turskoj. Pokušali su ubiti predsjednika, ali narod, država i sigurnosne snage nisu to dopustili. Pokazalo se da je demokratija u Turskoj stabilna - Erginayove su riječi.

Abdurahman Uvak iz Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, koje se pridružilo organiziranju skupa na Baščaršiji, novinarima je rekao da je cilj podrška turskom narodu, predsjedniku i demokratiji.

I on je podsjetio na 15. juli, kada je u Turskoj pokušan državni udar, kao i na to da svake noći od tada, traju dežure „za očuvanje demokratije“.

U pozivu medijima za praćenje večerašnjeg događaja u Sarajevu, organizatori su naveli da otvoreno žele iskazati da nikakvo zlo niti frakcija nikada neće moći narušiti suverenitet i zajedništvo turskog naroda.

Slični skupovi podrške Turskoj, njenim građanima i institucijama održavaju su u brojnim gradovima širom svijeta, a večeras im se pridružuje i bh. prijestolnica.