LIFESTYLE

KINEZI TVRDE: Pronašli smo u Južnom kineskom moru najdublju rupu na svijetu

Naučnici će nastaviti sa istraživanjem

(Al. Ti.)

29.7.2016

Kineski naučnici tvrde da su pronašli najveću rupu na svijetu, piše Business Insider. U srijedu je, naime, kineska televizija CCTV objavila kako je netom otkrivena Zmajeva rupa, 300 metara duboka spilja u Južnom kineskom moru, najdublja rupa na Zemlji.

Južno kinesko more je sporan teritorij oko kojeg se već godinama svađaju Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i, jasno, Kina. Poznato je po svojim prirodnim bogatstvima i veliko je sjecište morskih pravaca. Osim toga, radi se i o jednom od najmilitariziranijih područja na svijetu.

Lokalno stanovništvo tu plavu rupu, inače, naziva i Okom, a nalazi se unutar arhipelaga Paracelskih otoka, još jednog spornog područja za čije se vlasništvo bore Kina, Tajvan i Vijetnam.

Yang Zuosheng, profesor sa Kineskog univerziteta oceana, poručio je da se njegov tim istraživača služio nizom metoda kako bi utvrdio tačnu dubinu rupe.

“Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira kojom se služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara”, rekao je te dodao kako će kineski naučnici u budućnosti proučavati organizme koji je nastanjuju.