VIJESTI

Zbog paljenja zastave Srbija uputila protestnu notu Sarajevu

Saopćenje za javnost Ministarstva vanjskih poslova Srbije

Redakcija

29.7.2016

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru BiH u Beogradu Lazaru Mirkiću, kojom je izražen energičan protest i zatražena hitna istraga zbog sadržaja videosnimka sa Youtubea, na kojem se vidi spaljivanje zastava Srbije.

Uz ukazivanje da je riječ o krajnje neprihvatljivom postupku usmjerenom prema jednom od najvažnijih državnih simbola Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da nadležni organi BiH sprovedu hitnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovog neprimjerenog čina i njihovog kažnjavanja u skladu sa zakonom.

"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije iskazuje poseban interes da se o toku te istrage blagovremeno obavještavaju nadležni organi Srbije", navedeno je u saopćenju.

minis

Faksimil saopćenja Ministarstva vanjskih poslova Srbije

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ranije nam je rečeno da je ova agencija upoznata s videosnimkom koji je objavljen na YouTubeu, na kojem dvojica maskiranih muškaraca na livadi pale zastavu Srbije, a u pozadini su zakačene zastave Saudijske Arabije te nekada zvanična zastava BiH s ljiljanima.

Za sada je nepoznato gdje je i kada ovaj snimak nastao i je li uopće video snimljen u BiH. Iako su muškarci naoružani puškama, a u pozadini se čuje pjesma, niko iz policijskih agencija nije nam mogao potvrditi autentičnost snimka.

zastava-srbije

Trenutak kada maskirane osobe spaljuju zastave Srbije (Foto: Screenshot)

- Mi samo možemo reći da smo upoznati s ovim snimkom i da, u saradnji s Tužilaštvom BiH, postupamo u skladu sa svojim nadležnostima. To je sve što možemo reći u ovom trenutku - rečeno nam je iz SIPA-e.