BIH

BUKVAREVIĆ: Jedinstvo boraca je snaga BiH

Godišnjica formiranja 4. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH

Fena

29.7.2016

Centralna manifestacija obilježavanje 24. godine od formiranja 4. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine održana je jučer u Hrasnici.

Svečanosti je  uime Vlade Federacije BiH prisustvovao ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Na akademiji na otvorenom, prisutnim saborcima i građanima su se obratili ratni komandant 4. Viteške, general Fikret Prevljak i premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Ministar Bukvarević je u njegovom obraćanju naveo da "kao pripadnik Armije RBiH, svjedočim o vašem patriotizmu i doprinosu da odbranite našu domovinu jer ste vi u Hrasnici bili jedni od najorganizovanijih dijelova Patriotske Lige BiH".

Pripadnici 4. Viteške su znali kako se brani dom, domovina i svi građani Bosne i Hercegovine.

- Zbog velikog stradanja, bili su primorani da u svoje redove angažuju i borce žene te našim heroinama ovim putem upućujem posebno poštovanje za sve ono što su doprinijele u odbrani Bosne i Hercegovine. Danas smo ovdje da još jednom iskažemo svoje poštovanje prema svim šehidima i poginulim borcima, prema ratnim vojnim invalidima, prema demobilisanim borcima, komandantima. Oni su branili BiH i omogućili nam da živimo u slobodi. Naša obaveza je danas da se brinemo o tim ljudima svako na svoj način - kazao je Bukvarević.

Zahvalio je Vladi Kantona Sarajevo, svim općinama u Kantonu koje daju veliki doprinos u rješavanju statusnih pitanja boraca.

- Svjesni smo da to nije dovoljno te vas još jednom pozivam da svako na svoj način učinimo dodatni napor, da pomognemo našim saborcima kojima je pomoć potrebna, da pomognemo našim majkama, očevima, suprugama i djeci naših bosanskih šehida i poginulih boraca, da pomognemo našim ratnim vojnim invalidima jer oni su već u godinama kad im je potrebna dodatna pomoć - ustvrdio je ministar.

Bukvarević je pozvao sve borce da se ujedine jer samo jedinstveni borci, u jedinstvenim boračkim organizacijama, mogu napraviti puno više. Jedinstvo boraca je snaga Bosne i Hercegovine, poruka je ministra Bukvarevića.