VIJESTI

POTVRĐENO Naseru Oriću ukinute sve mjere zabrane

Sud BiH uvažio prijedlog odbrane

M. Aš.

29.7.2016

Sud BiH ukinio je sve mjere zabrane prema Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za razne zločine počinjene na području ove općine u julu 1992.godine.

Ovu informaciju potvrdila nam je i Lejla Čović, Orićeva advokatica, koja je u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci prijedloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mjera.

Odlukom Suda BiH od 28. jula ove godine, Oriću s ukinute mjere koje su podrazumijevala ograničeno kretanje na teroritoriji Federacije BiH i obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mjesečno. Oriću je sada dozvoljeno i da prelazi granicu BiH, odnosno da napušta državu.

Orić je, potsjećamo, uhapšen 10. juna prošle godine prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije, a potom mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

No, na zahtjev bh. pravosudnih institucija izručen je BiH 26. juna prošle godine, a samo nekoliko dana kasnije i optužen za ratni zločin. Suđenje mu je počelo krajem januara ove godine u kojem Tužilaštvo saslušava svjedoke optužbe.