VIJESTI

OTKRIVAMO Formira se najveća domaća banka u FBiH!

Od 1. avgusta se spajaju zenička IK i ''Moja banka''

E. HALIMIĆ

29.7.2016

Proces spajanja IK banke i ''Moje banke'', čime će biti oformljena najveća domaća banka u Federaciji BiH, zvanično će biti završen do 1. avgusta, potvrđeno je za "Dnevni avaz". 

- Ove dvije banke nakon 1. avgusta poslovat će kao jedna banka, koja će za početak imati naziv IK banka, sa sjedištem u Zenici - kazao je za „Dnevni avaz“ Samir Mustafić, direktor "Moje banke". 

Tržišni prosjek

Prvi put govoreći o ovoj temi, Mustafić je u ekskluzivnom razgovoru za naš list kazao da će zbog kompleksnosti spajanja sjedište nove zajedničke banke biti u Zenici, ali da će drugi korak nakon spajanja biti promjena naziva i sjedišta banke. 

- Ukupna aktiva koju ćemo imati spajanjem iznosi oko 400 miliona KM, od čega je naš kapital oko 70 miliona KM. Kapitalna adekvatnost će nam biti daleko iznad tržišnog prosjeka u BiH i upravo će nam ta snaga omogućiti zdravo širenje na tržište. Od samog početka ćemo biti najveća domaća banka u Federaciji BiH - pojasnio je Mustafić. 

Dodao je da je bankarski sektor ključan za lokalnu privredu, jer domaći kapital ima veću osjetljivost prema domaćoj privredi. 

- Bitno je da svaka država ima taj stub domaćeg kapitala i udjela u bankarskom sektoru. Jake države imaju velike razvijene bankarske sisteme koji su u domaćem vlasništvu i koji u jakoj sponi s državnim aparatom čine oslonac privredi, što je i nama cilj - naglasio je Mustafić. 

Smatra da je došlo vrijeme kad u BiH ima dovoljno akumuliranog domaćeg kapitala. 

- Pozitivan primjer je i ASA Prevent grupacija, koju ćemo mi nastojati iskoristiti i biti finansijski stub našim postojećim i novim klijentima. Kao jedan ozbiljni sistem i kao razvojni generator privrede u državi nadamo se da ćemo dobiti povjerenje tržišta - istakao je Mustafić. 

Lojalan partner

On ističe da IK banka namjerava ulagati u razvoj bh. privrede. 

- Mi kao sistem koji je dio bh. privrede najbolje poznajemo probleme naših privrednika i namjeravamo im biti lojalan i iskren partner, koji će, zajedno s našim klijentima, gledati da doprinese razvoju države. U ovom momentu možemo reći da će ova nova ujedinjena banka donijeti samo prednosti, jer će imati veći potencijal da prati svoje klijente. Pozadina koju imamo, a to je ASA Prevent grupa, daje nam mogućnost da svojim klijentima pružimo najbolju moguću uslugu - rekao je Mustafić. 

Izazov je spojiti dva sistema

- U svakodnevnom poslovanju puno toga će se promijeniti. Imamo veliki izazov kako sjediniti dva sistema i uspostaviti jedan kvalitetan tim koji će raditi na dobrobit klijenata. Bit ćemo inovativni, ponudit ćemo nove proizvode. Namjeravamo kvalitetno raditi sa stanovništvom i s bh. privredom - zaključio je Mustafić.