BIH

ENVER MARIĆ: Spreman sam pomoći Veležu, ipak su to “Rođeni”

Dolaze bolji dani za sportski ponos Hercegovine

F. IBRULJ

29.7.2016

Priča je, barem se navijači nadaju, napokon završena ili barem dobrim dijelom. Treća sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Velež, ona od 18. ovog mjeseca, završena je deset dana kasnije usvajanjem sedam tačaka dnevnog reda. 

Novi Upravni odbor pretrpio je manje promjene u odnosu na posljednji izbor, u kojem su se našli Šemsudin Hasić (predsjednik), Selim Isić (potpredsjednik), Ibro Marić, Senad Husnić, Haso Pekušić, Mirsad Rahimić, Tomislav Bajević, Esmir Živojević i Hasan Čustović. 

Tako su Tomislava Bajevića i Esmira Živojevića zamijenili Nedžo Kulidžan i Džemal Bašić. Kada je u pitanju Skupština mostarskog kluba, potvrđeno je kako će u narednom periodu predsjednik biti Almir Taso, dok su novi potpredsjednici Izudin  Kurtović i Milisav Đurasović. 

Velika imena

Ono što je možda najvažnije i najznačajnije kada je u pitanju ova Skupština jeste izbor novog Nadzornog odbora. Posljednji izabrani predsjednik Nadzornog odbora Adem Salčin istaknuo je kako se on povlači iz kluba kako bi svoje mjesto ustupio legendama Dušku Bajeviću, Enveru Mariću i Džemalu Hadžiabdiću.

Iako su i ranije, uz spomenutu trojku, i ostale legende kluba pomagale klub na ovaj ili onaj način, prvi put smo dobili situaciju u kojoj su tako zvučna, velika, jaka imena zvanično izabrana na jednu od funkcija u “Rođenima”.
 
- Na nagovor prijatelja, odlučio sam se uključiti, jer je ideja dobra, da se pomogne klubu. Ja sam i ranije pomagao, ali je to ovog puta sve zvanično, iako ja još ne bih rekao do kraja. Razgovarao sam s nekim ljudima još prošle sedmice, u protekli petak. Trebali smo sjesti i prije sjednice Skupštine, ali nismo. No, vjerujem da hoćemo u narednih nekoliko dana i nakon toga će biti jasnije kako i šta dalje. Ja sam spreman pomoći, ipak je to Velež - kratko je pojasnio legendarni Marić, prema mišljenju mnogih najbolji golman Bosne i Hercegovine svih vremena. 

Ponovni uzlet

Imenovanjem upravljačkih struktura u mostarskom klubu Skupština je tek počela veliki posao.

- Obećavam da ćemo učiniti sve da se Velež što prije vrati u sami vrh bh. fudbala. Hoćemo i želimo da Velež spasimo od nestanka, a garancija za to ste vi, pravi i iskreni navijači, i duh Veleža, koji je neuništiv. Ljubav prema Veležu bit će jača od svih onih koji su ga htjeli uništiti. Svi zajedno, do ponovnog uzleta najdražeg kluba. 

Situacija nije sjajna, klub je u nižem rangu takmičenja, veliki su finansijski problemi. Zato je nephodno da u periodu od dva mjeseca pripremimo novu sjednicu Skupštine, na kojoj bi delegati napokon usvojili potrebne izmjene Statuta kluba, ali i smjernice kako što prije vratiti Velež na pravi put – rekao je predsjednik Taso obraćajući se Skupštini. 

Produžen mandat Zalihiću

Zbog hitnosti, Upravni odbor Veleža produžio je mandat donedavnom vršiocu dužnosti direktora Armanu Zalihiću na period od dva mjeseca, odnosno do izbora novog direktora. 

Također, UO je dao određene smjernice kako bi se u najkraćem roku normalizirali uvjeti za daljnji nesmetani rad kluba. Uprava kluba zatražila je od Zalihića da napravi kompletnu informaciju o radu, obavezama, ugovorima i svim drugim zakonskim aktima samog kluba kako bi Odbor poduzeo određene mjere i smjernice. 

Zahvalnost navijačima 

Novoimenovani Upravni odbor posebno je zahvalio navijačima, Klubu navijača “Red Army” i Udruženju građana “Mostarski Rođeni” na podršci. Ove dvije organizacije, ali i svi ostali navijači i simpatizeri kluba u zemlji i inozemstvu, pozvani su da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesu stabilizaciji i razvoju kluba.