VIJESTI

"AVAZ" SAZNAJE Prvi čovjek "Qatar Airwaysa" El-Baker stiže u Sarajevo

Avioni velike svjetske kompanije od novembra lete za BiH

N. MANJURA

29.7.2016

Jedna od najpoznatijih svjetskih aviokompanija „Qatar Airways“ od novembra će organizirati direktne redovne letove na relaciji Sarajevo - Doha, i to tri puta sedmično, kazali su jučer za "Avaz" predstavnici kompanije koji su stigli u prijestonicu. Riječ je o veoma značajnom poslovnom potezu za ovu kompaniju, o čemu najbolje govori činjenica, a prema saznanjima "Avaza", da će prvim letom na ovoj relaciji u Sarajevo stići prvi čovjek ove kompanije Akbar el-Baker. 

Brza isplativost

El-Baker je generalni direktor kompanije koja vrijedi milijarde dolara, najzaslužniji za njen svjetski uspjeh, a on je, prema izvještajima medija, među 30 najutjecajnijih Arapa u svijetu. Ova je kompanija poznata i kao sponzor jednog od najboljih svjetskih nogometnih klubova FC Barcelona iz Španije, a sam El-Baker je nerijetko u društvu poznatih nogometaša poput Mesija (Messi) ili Neimara (Neymar). Iz ove kompanije su jučer za naš list rekli da je odluka o uspostavljanju ove linije planirana te da očekuju njenu brzu isplativost i širenje biznisa. 

- Uvođenjem ove linije putnicima iz Sarajeva olakšat će se pristup ostatku svijeta - kazao je menadžer „Qatar Airwaysa“ za istočnu i južnu Evropu Ferit Aksun. 

Tako će grad biti dostupniji svim svjetskim putnicima, koji će sada lakše dolaziti te istraživati bosanskohercegovačku kulturu, historiju i uživati u zabavnim sadržajima koje nudi. 

- U posljednjih nekoliko godina ''Qatar Airways'' doživio je značajan rast šireći globalnu mrežu. S ovom novom uslugom za Sarajevo ''Qatar Airways'' želi povećati svoj globalni utjecaj i proširiti mogućnosti putovanja za sve vrste putnika - istakao je Aksun.

Inače, ova kompanija svake godine proširuje broj destinacija, a u 2016. godini je uspostavila letove ka Australiji. Rast moderne flote letjelica omogućio je aviokompaniji da svoje usluge ponudi i BiH, a poznati su po tome da imaju najnovije avione u svijetu.  

Razvoj turizma 

''Qatar Airways'', državna aviokompanija Katara, jedna je od najbrže rastućih aviokompanija na svijetu. S radom je počela prije 19 godina, a posjeduje 189 letjelica i leti na 150 destinacija diljem šest kontinenata. Njihov dolazak u BiH smatra se izuzetno značajnim za razvoj turizma u našoj zemlji.

Nude i zaposlenje 

Kako nam je pojašnjeno, ''Qatar Airways'' će otvoriti ured u Sarajevu te je u toku selekcija kandidata za zapošljavanje u ovoj svjetskoj kompaniji. Iz BiH već neko vrijeme angažiraju stjuardese te traže druge uposlenike.