CRNA HRONIKA

BIJELJINA Zbog nasilja u porodici vode se postupci protiv 18 muškaraca i dvije žene

Prema podacima Okružnog suda

Srna

29.7.2016

Zbog nasilja u porodici Okružni sud u Bijeljini  vodi se postupak protiv 18 muškaraca i dvije žene, rečeno je  u ovom sudu. Prema podacima Suda, u ovim slučajevima žrtve nasilja su četvoro roditelja, 13 supruga i jedan suprug, u jednom slučaju žrtva je sestra i u jednom sin. 

Na kraju 2015. godine ostalo je neriješenih 12 krivičnih predmeta iz oblasti nasilja u porodici, a u prvoj polovini ove godine primljeno je osam predmeta.
   
U ovom periodu riješeno je sedam predmeta i izrečeno sedam uslovnih osuda.  Na prekršajnom referatu Okružnog suda u Bijeljini za prvih šest mjeseci primljeno je 38 zahtjeva iz oblasti nasilja u porodici, a riješeno je 28 slučajeva. 

Počinioci ovih prekršaja su 29 muškaraca i tri žene, dok su žrtve nasilja  21 žena i 14 muškaraca. 

Sud je nasilnicima izrekao dvije uslovne osude, izrečena je 21 zaštitna mjera zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve i u jednom slučaju obaveza liječenje od zavisnosti.
 
Ove mjere izreče su za 21 muškarca i jednu ženu, a riječ je o mjeri udaljenja iz stana u jednom slučaju, 16 zabrana uznemiravanja ili uhođenja žrtve i jedan obavezni psihosocijalni tretman. U jednom slučaju donesena je odluka o obustavi postupka, u dva slučaja o prekidu, izrečen je jedan ukor i doneseno jedno  rješenje o oslobađanju od odgovornosti.