CRNA HRONIKA

Piviću, Seferagiću i Tutiću 35 godina zatvora

VRHOVNI SUD FBiH Potvrđena presuda u slučaju "Paviljon"

A. DERVIŠEVIĆ

28.7.2016

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je pravosnažnu presudu kojom se odbija žalba branilaca optuženih Emina Pivića, Fikreta Seferagića i Muharema Tutića te potvrđuje presuda Kantonalnog suda u Bihaću od 7. januara 2016. godine.

Stotinjak čahura

Potvrđenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću optuženi Emin Pivić, Fikret Seferagić i Muharem Tutić proglašeni su krivima za ubistvo te osuđeni, i to optuženi Pivić na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, a Seferagić i Tutić na kazne zatvora od po 11 godina.

Zločin se desio 1993. godine kod restorana “Paviljon”, gdje su u jutarnjim satima u unakrsnoj vatri ubijeni Nisveta Abdagić Ceca, Rasim Alagić Rasi, Adem Tutić i Arif Begić. I optuženi i ubijeni bili su pripadnici policije i Armije RBiH. Kriminalistički tehničari CSB-a Bihać na mjestu zločina su, dva sata nakon događaja, pronašli 114 čahura ispaljenih iz pušaka i pištolja.

fikret-seferagic

Bili nedostupni

Spomenuta trojka pritvorena je 1993., ali su početkom 1994. pušteni iz vojnog zatvora. Optuženi Pivić, Seferagić i Tutić dugo nisu bili dostupni organima gonjenja Bosne i Hercegovine iako su svi, izuzev Pivića, koji je bio izvan granica BiH, živjeli u Bihaću. Ponovo su uhapšeni prije dvije godine.