KULTURA

Sjećanje na vrijeme kada smo bili složniji

Milomir Kovačević Strašni o izložbi "Pisci, ratni portreti"

T. Đ.

28.7.2016

Jedinstven umjetnički vremeplov zabilježen na fotografijama Milomira Kovačevića Strašnog, koji je do 13. avgusta otvoren u galeriji „Zvono“ pod nazivom “Pisci, ratni portret“, je fotografska posveta prijateljima. Književna lica iz vremena opsade Sarajeva poput Marka Vešovića, Feride Duraković, Ivana Lovrenovića, Karima Zaimovića, Miljenka Jergovića, Tvrtka Kulenovića, Enesa Karića, Ozrena Kebe... dio su imena koja su se našla ispred objektiva omiljenog sarajevskog fotografa.

strasni-portreti-3

- Manje-više sve su to prijatelji i ljudi s kojima sam i prije rata komunicirao. Bila je želja, vrijeme i moment da se ovih 50 radova pokaže i evociraju uspomene na neka prošla vremena - govori Kovačević.

S postavkom ratnih portreta Kovačević nas uvodi u svijet ratne stvarnosti onih koji su bili nosioci duhovnog otpora, koji nisu izgubili vjeru u plemenitost umjetnosti, kao ni dostojanstvo.

strasni-portreti-2

- Na fotografijama su uglavnom pozitivna raspoloženja. S nekima od njih sam i radio, svako jutro pio kafu, išao na zadatke, i to su one emocije kada smo svi živi, zdravi i na okupu. Radi se o lijepom sjećanju, bez obzira što neki od njih više nisu među nama. Fotografije su nastale kroz taj neki dobri, specifični duh i vibracije i sjećanje na period i ljude, kada smo bili složniji, tolerantniji, kada smo se pomagali. Zajedno smo bili tu za sve i u profesionalnom i u privatnom životu - pojašnjava Strašni.

strasni-portreti-4

Ove fotografije su prvi put izložene, a uvod su za još veći projekt koji će biti realiziran sljedeće godine.