NOGOMET

A koliko bi danas koštao Maradona?

Nastavlja se trend astronomskih suma u svijetu fudbala

M. T.

28.7.2016

- Ako Ronalda cijene 92 miliona, ja bih u 23. godini vjerovatno koštao 93.

Koliko god djelovala arogantno u trenutku kada ju je izgovorio, ova izjava francuske legende Mišela Platinija (Michel) od prije nekoliko godina pogodila je u srž problema današnjeg fudbala, koji se sve manje zove fudbalom, a sve više biznisom, čiji su pohlepni pipci odavno ušli u sve pore ovog sporta.   

Upitan talent

Da tom trendu nema kraja, pokazuje najnoviji astronomski transfer kojim se pohvalio Juventus, koji je za više od 94 miliona eura doveo napadača Napolija Gonzala Iguaina (Higuain), u trećem najvećem transferu svih vremena. A da priča bude još nevjerovatnija, za koji dan će biti možda i četvrti ako Mančester junajted isporuči Juventusu traženih 125 miliona za Pola Pogbu (Paul) u transferu koji se danima najavljuje, a koji bi bio najveći svih vremena.

Mada sa poslovnog aspekta ove nevjerovatne sume imaju smisla, jer će, recimo, Mančester siti od kupovine igrača i više nego upitnog talenta Rahima Sterlinga (Raheem) za 68 miliona eura za svega nekoliko sedmica vratiti uloženo kroz marketing i prodaju dresova, s fudbalske strane, ta suma je više nego smiješna. 

Milijarde eura

U skladu s onim što je rekao Platini, inače trostruki osvajač "Zlatne lopte", svako normalan trebao bi se zapitati, ako je taj Sterling plaćen toliko novca, koliko bi trebao koštati možda i najveći igrač svih vremena Dijego Maradona (Diego), koji je svojevremeno iz Barcelone u Napoli došao za 7,5 miliona eura, koliko će, recimo, Iguain zaraditi za godinu u Juventusu. A znamo šta je Maradona uradio – praktično je sam donio Argentini naslov svjetskog prvaka, a od malog Napolija napravio ekipu od koje se strahovalo. 

I koliko bi danas trebale koštati legende Rud Gulit (Ruud Gullit) i Marko van Basten (Marco), koji su na svojim plećima iznijeli uspjehe selekcije Holandije i Milana? Stotine miliona? Ili, ako se trend astronomskih transfera nastavi, milijarde eura? Možda.

Bijes u Napulju: Iguain je izdajnik!

I dok u Torinu navijači Juventusa padaju u delirij zbog dolaska Iguaina, u Napulju grcaju u bijesu zbog Argentinčeve izdaje. Pale se njegovi dresovi, navijači ga pljuju, a predsjednik Napolija Aurelio de Laurentis nazvao ga je izdajnikom. 

- Ne pretjerujem, drugačije ga ne mogu opisati. Nisam vjerovao da će otići, još ne vjerujem da je na ovakav način izbrisao tri godine koje je proveo u Napulju - rekao je De Laurentis.