VIJESTI

NAKON SERIJE TERORISTIČKIH NAPADA Hoće li Angela Merkel napraviti zaokret u politici prema izbjeglicama

Skoro sve napade izveli su imigranti

Redakcija

28.7.2016

Njemačka kancelarka Angela Merkel odražala je danas press-konferenciju na kojoj se osvrnuala na terorističke napada koji su se u zadnjih mjesec dana dogodili u ovoj zemlji.

Skoro sve napade izveli su imigranti koje je Njemačka primila tokom izbjegličke krize. Merkel je navela da su oni koji su izveli smrtonosne napade "postidili zemlju koja ih je primila i sve one građane koji su pomogli".

- Teroristi žele da se odreknemo onoga što smatramo da je važno za nas, da prekinu našu koheziju, kao i da se odreknemo našeg načina života, naše otvorenosti i spremnosti da prihvatimo ljude u potrebi - izjavila je ona nakon što je prekinula svoj odmor.

- Oni propovijedaju mržnju i strah između kultura i religija. Mi odlučno stojimo protiv toga - dodala je njemačka kancelarka.

Ona je također istakla da Njemačka neće mijenjati svoju politiku prema izbjeglicama ali je najavila da će se razmatrati određene restrikcije i rigoroznije kontrole.

Međutim, kako piše "Suddeutsche Zeitung" glasovi koji traže izmjenu politike njemačke vlade prema izbjeglicama sve su glasniji i unutar same Vlade a i među građanima, tako da će njemačka vlada morati u skorije vrijeme razmatrati svoju politiku prema ovom problemu.