VIJESTI

BUKVIĆ: Četvrtinu milijarde želimo uložiti u razvoj bh. privrede

Direktor "Bosna Bank Internationala" za "Avaz"

Autor:E. HALIMIĆ

28.7.2016

Direktor ''Bosna Bank Internationala'' (BBI) u razgovoru za „Dnevni avaz" govorio je o dokapitalizaciji banke i posljedicama koje će to imati na bh. privredu, o odnosima s konkurencijom, Sarajevo Biznis Forumu i o neizbježnoj politici, koja je sveprisutna.

Budući da je povod našeg razgovora bila dokapitalizacija banke, Bukvića smo pitali šta tačno to znači. On nam je kazao da ulaganjem 30 miliona KM putem dokapitalizacije banke BBI sad može plasirati 240-250 miliona KM u bh. privredu.

Pratimo privredu

- Tim sredstvima možemo pratiti našu privredu, to nam daje mogućnost da dajemo praktično četvrtinu milijarde KM našim kompanijama za razvoj. Mi ulažemo da bismo rasli, a ne povećali svoju zaradu. Ovo je najzdravija investicija, koju nije mogući izvući iz BiH - pojasnio je Bukvić.  

Komentirao je i otvaranje BBI VIP biznis klubova u zaljevskim zemljama i šire.

- Osim standardnog poslovanja kao banke, druga naša aktivnost jeste pomoć bh. privredi, i to kroz otvaranje svojih VIP biznis predstavništava. Tačnije, radimo posao privredne komore, kao što je to prije bilo u Jugoslaviji, pa je ta komora imala predstavništva u cijelom svijetu. Sad smo vidjeli da toga nema i da to ne funkcionira, zato mi sad to pravimo zajedno sa svojim partnerima u svijetu - kazao je Bukvić.  

Dodao je da otvaranje tih predstavništava ima dvostruki cilj, i to plasman bh. proizvoda na ta tržišta, kao i privlačenje investicija za proizvodne pogone naših kompanija u BiH.

- Osim Dubaija, sad radimo na tome da otvorimo predstavništvo u Indiji i već je potpisan sporazum o razumijevanju. Uskoro ćemo biti prisutni i na tržištu Kine. To neće biti predstavništvo BBI-ja, već predstavništvo BiH - pojasnio je Bukvić.

Predstavljanje BiH

Bukvić pojašnjava i da je Sarajevo Biznis Forum (SBF) isključivo predstavljanje BiH, a ne BBI-ja.

- Bilo je dosta kritika i na naš račun i na račun SBF-a i meni to nikad nije bilo jasno. Jer nema negativnih posljedica SBF-a, mi promoviramo BiH. Nama stalno prigovaraju povezanost s politikom, ali niko ne razumije da ne možete dovesti neke državne investicijske korporacije iz zaljevskih zemalja, a da ih ovdje ne dočeka neko ko je predsjednik države ili neki političar - naglasio je Bukvić.

Mišljenja je da se to nepotrebno politizira te da BBI ne podržava niti jednu političku opciju.

- Mi jedino podržavamo BiH, našu ekonomiju i to je to. Mislim da je SBF u interesu svima, jer mi nikad nismo niti jednog našeg gosta uvjetovali da mora poslovati s našom bankom - zaključio je Bukvić.

Pravimo BBI centar u Bihaću

- Uskoro počinjemo s gradnjom BBI centra u Bihaću. To je ono što je već u realizaciji, kupili smo zemlju, završili projekt, čekamo da dobijemo potrebne dozvole. Bit će sličan ovom u Sarajevu. Gledali smo potencijalne lokacije u Mostaru i Banjoj Luci, ali u ovom trenutku smo se odlučili za Bihać zbog veoma povoljne lokacije. Tačnije, uspjeli smo kupiti zemljište na pješačkoj zoni s velikim prometom građana, kao što je to urađeno u Sarajevu - pojasnio je Bukvić.