VIJESTI

SKANDAL Mašićeva hajka protiv Zane Marjanović

Zbog internet-zlostavljanja zastupnica traži zaštitu Parlamenta FBiH

S. D.

28.7.2016

Zajednička komisija za ljudska prava BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će predstavku Zane Marjanović, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, zbog diskriminacije i govora mržnje na društvenim mrežama koje je protiv nje inicirao i podržao Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Marjanović je Komisiji za ljudska prava BiH dostavila opis i faksimile javne skandalozne i šokantne prepiske koju je Mašić vodio s prijateljima na društvenim mrežama, i to u vrijeme trajanja sjednice Predstavničkog doma 14. jul

Uvredljive poruke

Ova zastupnica pojasnila je da se na meti Mašića i njegovih istomišljenika našla zbog toga jer je bila suzdržana pri glasanju u uvrštavanju u dnevni red Prijedloga zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je predložio SDP.  

Marjanović je u predstavci naznačila i da je o njoj iznesena neistina da nije podržala navedeni zakon i da on nije izglasan upravo zbog nje. Pojasnila je i da se, nakon što je obmanuo javnost, Mašiću obratio veliki broj ljudi koji su tražili od njega potvrdu da on misli baš na nju. Kada su je dobili, tada su joj se Mašićevi istomišljenici počeli javljati s uvredljivim porukama.

masic

Mašić: Podržavao govor mržnje

- Slali su mi i označavali me u velikom broju uvredljivih poruka u kojima me, između ostalog, nazivaju "kurvom'', "nečovjekom" te "kalašturom“, koja ima nešto protiv pomoći ljudima da dobiju djecu. U većini ovih poruka zastupnik Mašić je, također, bio označen, međutim, dotični niti u jednom trenutku nije uradio ništa što bi spriječilo vrijeđanje. Naprotiv, podržavao ih je - navela je Marjanović.

Širenje mržnje

Precizirala je i da je Mašićevo podržavanje uvreda na njen račun ohrabrilo i druge pojedince iz SDP-a, ali i drugih stranaka da nastave širiti mržnju prema njoj.

Sramotnoj hajci na zastupnicu koja je u devetom mjesecu trudnoće, kako je sama navela, pridružili su se i još neki članovi SDP-a, kao i zvaničnici Naše stranke, od kojih je spomenula Albina Zuhrića, generalnog sekretara Naše stranke.

- Posebno se insistiralo na činjenici da sam trudna, što je iskoristila u svom direktnom pozivu na linč i vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Amela Kuskunović, a što me vrlo uznemirilo. Zastupnik Dennis Gratz, kao i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, koje sam prepoznavala kao istaknute borce za ljudska prava, također su podržavali ovakav vid diskriminacije i zlostavljanja - istakla je Marjanović.  

Napominjući da se veliki broj žena često nađe u sličnoj situaciji poput one u koju je ona dovedena, Marjanović je naglasila da se ne smije dozvoliti nasilnicima da pobijede i da se ovakvo ponašanje mora sankcionirati.

Bizarne i morbidne poruke

faksimil-zana-marjanovic-3

faksimil-zana-2

Faksimili dijela prepiske Mašića i njegovih istomišljenika 

Iz faksimila prepiske koju je vodio Mašić vidljivo je da je riječ o neprimjerenim, bizarnim, morbidnim i porukama mržnje koje su ostavljane na račun Marjanović. Tako je izvjesni Adi, aludirajući na ulogu Marjanović u filmu „U zemlji krvi i meda“ rediteljke Anđeline Đoli (Angelina Jolie), a koji je posvećen žrtvama silovanja u BiH, ostavio sljedeću poruku:

- Mislim da su na Zanu Marjanović nesagledive posljedice ostavile scene golotinje s onim ljepotanom u Anđinom filmu. Ne treba sve ni "je...t" za euro - napisao je u prepisci s Mašićem.