VIJESTI

"AVAZ" SAZNAJE Odobren kredit od 63 miliona KM za penzije

Uprkos opstrukcijama Zavod PIO/MIO ide ka stabilizaciji

A. NUHANOVIĆ

28.7.2016

Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje odobren je revolving kredit od 63 miliona maraka, potvrdio je za "Dnevni avaz" Eugen Ćubela, predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO/MIO. To bi, kako je rekao, trebalo osigurati da se penzije na vrijeme i bez kašnjenja isplaćuju svim korisnicima. No, uprkos tome, sjednica Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO, koja je održana u utorak, prekinuta je te će se naknadno tražiti saglasnost Vlade FBiH za zaduživanje.

Sukob na sjednici

Burna je sjednica, kako saznajemo, održana u Tuzli, ali je Ćubela prekinuo na inicijativu aktuelnog direktora Zijada Krnjića da ne bi bila donesena nepravedna odluka za sve one koji u 2016. idu u penziju. Ćubela kaže da se na UO trebalo donijeti niz mjera za stabilizaciju, ali da zbog Krnjića to nije bilo moguće.

eugen-cubela

Ćubela: Spriječena nepravedna odluka

Naime, Krnjić je donio odluku o koeficijentima za valorizaciju plaća za sve osiguranike koji u 2016. godini ostvaruju pravo na penziju "bez znanja UO i protivno stavu Ministarstva za rad i socijalnu politiku".

- Iako se na sjednici trebalo doći do rješenja za tešku situaciju u kojoj se Zavod godinama nalazi, morali smo prekinuti s radom. Kao predsjedavajući UO, predložio sam da se odluka o valorizaciji koju je direktor Krnjić donio svojom računicom poništi, jer smatramo da se time pravi nepravda prema penzionerima - kazao je Ćubela.

O razlozima zbog kojih je sjednica prekinuta odmah jučer obavijestio je i premijera FBiH Fadila Novalića, ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču te ministricu finansija FBiH Jelku Milićević.

- Do sada su se sve odluke donosile jednoglasno. No, jučer (prekjučer, op. a.) bila je sasvim drugačija situacija. Od osam prisutnih članova pet nas je, zajedno sa mnom, tražilo da se ova tačka skine s dnevnog reda, dok su dva člana bila protiv, a jedan suzdržan. To je za nas bilo nevjerovatno - istakao je Ćubela.

krnjic

Krnjić: Gubi povjerenje UO

Kako nam je pojašnjeno, Ministarstvo je i ranije upozoravalo Knjića na tu spornu odluku, budući da je ustanovljeno da je ona štetna po sve penzionere koji u 2016. godini idu u penzije jer im se umanjuje iznos primanja.

Šta kaže Krnjić

- Iako je od direktora u nekoliko navrata traženo da otkloni tu nezakonitost i donese ispravne koeficijente valorizacije, on se oglušio i sjednica je prekinuta - potvrdio je naš izvor.

Naime, uz Krnjića su stala dva člana UO Goran Valka i Mirsad Kaljiković. Valka se, sudeći prema dostupnim informacijama, ranije vezao za opozicionu Demokratsku frontu.

I Krnjića smo jučer pitali šta se događalo na sjednici UO u Tuzli, no on je samo kratko rekao da "na sjednici nisu donesene nikakve važne odluke"!?

- Najvažnije je da su ponovo utvrđeni isti koeficijenti za isplatu julske i avgustovske penzije i da isplata julske penzije počinje 5. avgusta - kazao je Krnjić.

Isplata penzija 5. jula

Ćubela je potvrdio za "Avaz" da je na sjednici donesena odluka da će isplata penzija za juli početi 5. avgusta. Predsjednik UO kazao je i da je velikim naporima Vlade FBiH i nadležnih ministarstava deficit Fonda smanjen.

- Iako smo zatekli veliku dubiozu, deficit smo smanjili. Bolni rezovi su se konačno morali napraviti da bi ljudi konačno dobili zaslužene penzije i uživali - istaknuo je Ćubela.

Korištenje kredita samo po potrebi

Što se tiče kredita koji je odobren, Ćubela je pojasnio da sav novac neće odmah koristiti, nego da će se sredstva uzimati po potrebi, kada ne bude dovoljno na raspolaganju od pristiglih doprinosa, da penzije više ne bi kasnile ni dana. Potcrtao je da se intenzivno radi na stabilizaciji penzionog fonda te da penzioneri više ne moraju brinuti hoće li biti penzija ili ne.

- Ako mi za penzioni fond imamo potraživanja od milijardu maraka, da se samo deset posto isplati, dakle 100 miliona, mi bismo imali suficit od 50 miliona, čak bismo, dakle, imali pare za povećanje penzija. Mi ćemo nastaviti raditi na stabilizaciji Fonda PIO/MIO, a kad se ovo kreditno zaduženje počne napokon realizirati, kredit će se vratiti uplatama tih sredstava od ovih dužnika - potvrdio je Ćubela.