KOLUMNE

Zaustaviti teror

Komentar dana

Goran MRKIĆ ([email protected])

28.7.2016

Bosanskohercegovačke vlasti ispravno su odgovorile na dešavanja u svijetu osnivanjem Operativne grupe za borbu protiv terorizma. Zajednički odgovor svih relevantnih državnih institucija jedini je način da se suprotstavi zlu terorizma. 

Naravno, više se ne može govoriti o novoj opasnosti s obzirom na to da teroristički napadi već duže vrijeme potresaju zemlje širom svijeta. No, u posljednje vrijeme teroristički akti postaju sve učestaliji i pogađaju sve više država, među kojima su one koje su se donedavno smatrale veoma sigurnima. 

Osim toga, svima je postalo jasno da teroristički akti više nisu samo djela zaludjelih pojedinaca već dobro organiziranih grupa koje na taj način žele ispuniti svoje mračne ciljeve. Stoga je potreban organiziran odgovor društva u cjelini. 

BiH, nasreću, trenutno nije žarište terorističkih napada, ali nije ni imuna na ovo zlo. Stoga se ovom problemu mora pristupiti odgovorno i pokušati zlo iskorijeniti. 

Napadi koji su se nedavno desili u Francuskoj - gaženje ljudi kamionom u Nici i klanje svećenika u crkvi u mjestu Ruvraj - pokazuju da teroristi biraju sve raznovrsnije načine i mjesta izvršenja napada. Ubijanje svećenika pokazuje da im je jedan od ciljeva izazivanje međuvjerske mržnje, što je za zemlje poput BiH naročito opasno. 

Stoga je našoj zemlji bilo potrebno tijelo koje će analizirati sve aspekte terorizma, od sigurnosne prijetnje, do ideološke pozadine, i pronaći prave načine djelovanja i suzbijanja ovog zla.